Bläddra:

1–50 av 637 träffar 1 2 3 4 ... 13

ailloli
ailloli, fransk stavning av aioli.
aioli
aioli, kall sås från landskapet Provence, Frankrike, gjord på krossad vitlök, äggula och olivolja enligt samma princip som för majonnäs.
ajvar
a´jvar, paprikabaserad kryddrik puré med ursprung i Balkanländerna.
à la Clamart
à la Clamart, en kötträtt serverad med hopkokta ärter, grönsallad och smör på kronärtskocksbottnar.
alexandertårta
alexandertårta, mördegstårta med mandelfyllning, vanligen garnerad med gelé, förmodligen uppkallad efter tsar Alexander I.
amaretto
amare´tto, gastronomisk benämning på livsmedel eller drycker som har mandel som basingrediens eller smaksättare.
Ambrosia
Ambrosia®, svensk kittost med svag, syrlig smak.
ankarstock
ankarstock, mjukt, syrat bröd, bakat på rågmjöl.
ansjovis
ansjo´vis, svensk benämning på konserv tillverkad av skarpsill som lagts in hel eller filead med bl.a. salt, socker, olja och flera sorters peppar.
anslag
anslag, bakningsterm: den stomme, oftast av sockerkaka, som bygger upp tårtor och bakelser.
antipasto
antipa´sto, plur. antipasti, liten kall förrätt, t.ex. marinerade grönsaker, salami, ost, skinka eller skaldjur.
appenzeller
appenzeller®, stark, aromatisk hårdost från den schweiziska kantonen Appenzell.
appetizer
appetizer, smårätt som serveras som aptitretare.
asado
asa´do, benämning på en sydamerikansk (främst argentinsk) grillfest.
asiagurka
asiagurka, asiegurka, syltad vit slanggurka.
avorioris
avo´rioris, arborioris, mediumkornigt ris med rundade korn och förmåga att suga upp stora mängder vätska.
baba
ba´ba, bakverk av jästdeg i vilken ingår vetemjöl, mjölk, ägg, russin, rom eller Kirsch.
baba ganush
baba ganush, grekiska melizanosalata, maträtt vanlig i Mellanöstern och Grekland.
bacalau
bacalau, spansk och portugisisk rätt av klippfisk eller kabeljo, tillagad med potatis och tomater i ugn.
bacon
bacon, lättrökt, lättsaltat sidfläsk.
bagel
bagel, mindre matbröd bakat av vetemjöl.
bagett
bagett, brödtyp, se baguette.
baguette
baguette, bagett, ett långt och smalt bröd av vete med hård skorpa.
ballottine
ballottine, maträtt bestående av färsfyllt ank- eller hönsskinn.
barkbröd
barkbröd, en form av nödbröd som till en del bereddes av det torkade och malda inre barkskiktet från främst tall men även gran m.fl. träd.
barkis
barkis, den göteborgska formen för brödnamnet bergis.
basmatiris
basmatiris, indiskt långkornigt ris med markant aromatisk doft.
bavarois
bavarois, en efterrätt av fromagetyp, som görs av mjölk, socker, äggulor, gelatin och vispgrädde.
bayonneskinka
bayonneskinka, typ av saltad, lufttorkad skinka, oftast serverad i mycket tunna skivor som förrätt eller som smörgåspålägg.
bearnaisesås
bearnaisesås är en av de klassiska smör- och äggulesåserna, där smaken kommer från ett silat hopkok av vinäger, schalottenlök, dragon, körvel och persilja.
béchamelsås
béchamelsås, vit grundsås.
begravningskonfekt
begravningskonfekt hörde under 1600- och 1700-talen hemma i begravningsmåltiderna inom högreståndskretsar.
beignet soufflé
beignet soufflé, spritsad ring av petit-choudeg som friteras och därefter rullas i strösocker och kanel.
bel paese
bel paese®, italiensk dessertost med mild, gräddaktig smak, tillverkad av komjölk och med en fetthalt om 50 %.
bergis
bergis, barkis, avlångt franskbröd, bestrött med vallmofrön, ursprungligen med en degfläta ovanpå.
bierskinka
bierskinka, en tjock, kokt påläggskorv av magert fläsk, kryddad med bl.a. lök och hela senapskorn.
biff
biff, en skiva oxkött av ytterfilén eller av innanlåret.
biff à la Lindström
biff à la Lindström görs av köttfärs, äggulor, vispgrädde, riven lök, kapris samt finhackade inlagda rödbetor och kokt potatis.
biff Rydberg
biff Rydberg består av tärnad oxfilé som steks hastigt och serveras med råstekt tärnad potatis och finhackad gul lök, upplagda var för sig.
biff special
biff special, biff Greta, små tärningar av nötkött som marineras i olja, fransk senap, finhackad lök och äggula, steks hastigt samt serveras med fint tärnad, råstekt potatis.
biff Stroganoff
biff Stro´ganoff, oxfilé eller utskuren biff som skärs i strimlor och därefter bräseras i grädde, tomatpuré, lök och senap.
biltong
biltong, marinerat, lufttorkat kött, oftast strimlat eller flagat.
biskvi
biskvi´, en liten, rund chokladtäckt kaka bestående av smörkräm på en botten av mandel och socker.
bisque
bisque, den franska kökstermen för en avredd soppa på skaldjur, t.ex. hummersoppa, bisque de homard.
blancmanger
blancmanger, dessert av vispgrädde med fruktbitar, stelnad med hjälp av gelatin och smaksatt med likör och/eller fruktsaft.
blini
bli´ni, bliny, rysk maträtt: boveteplättar, ofta serverade med rysk kaviar eller annan rom samt hackad lök och sur grädde eller gräddfil.
blodkorv
blodkorv framställs av blod från svin eller nötkreatur, blandat med t.ex. späcktärningar, buljong, rågmjöl, kryddor eller russin.
blodmat
blodmat hade en större plats i det förindustriella kosthållet än i dagens, där livsmedelsindustrin dessutom ofta döljer en råvara som blod bakom omskrivande benämningar.
blodpalt
blodpalt görs av en tjock smet av blod och rågmjöl som formas till runda kakor, ibland med inkråm av fläsktärningar.
blodpudding
blodpudding tillreds av bl.a. svinblod, öl eller svagdricka, mjölk, rågmjöl, späcktärningar och sirap, och kryddas med bl.a. lök, kryddpeppar och mejram.

« föregående | nästa » 1 2 3 4 ... 13

Sökkällor

Medier

Avancerade filtreringar

Tips

Via Sajtkartan kommer du också åt innehållet i Nationalencyklopedin!

A-G |  H-N |  O-U |  V-Ö