Bläddra:

151–172 av 172 träffar 1 2 3 4

torrmjölk
torrmjölk, gammal benämning på mjölkpulver.
tran
tran, olja (flytande fett) som framställs genom kokning med vatten av hela kroppar eller organ från vissa djurarter, såsom sälar, valar och fisk.
tzay
tzay, sojabaserad köttsubstitutsprodukt med thailändskt ursprung, ofta salufört i bitar lämpade för spett eller grytor.
UHT-mjölk
UHT-mjölk, detsamma som H-mjölk.
ultrapastörisering
u´ltrapastörisering, UHT, ultrahög temperatur, värmebehandling av mjölk vid högre temperatur än vanlig pastörisering.
utsmältning
utsmältning, metod att utvinna fett ur animaliskt depåfett.
vassle
vassle, vassla, produkt som jämte ost erhålls från mjölk vid osttillverkning.
vassleproteiner
vassleproteiner, samlingsnamn för mjölkproteiner (utom kasein) som är lösliga vid pH 4,6 och inte fälls ut av löpe.
vegetabiliska fetter
vegetabi´liska fetter, vid rumstemperatur fasta fetter som utvinns genom extraktion eller pressning av t.ex. kokosnötter, mangokärnor, palmkärnor, sheanötter, valnötter eller kakaobönor.
vegetabiliska oljor
vegetabi´liska oljor, vid rumstemperatur flytande fetter som extraheras (genom pressning eller med lösningsmedel) ur frön och frukter från växter som jordnöt, oljepalm, raps, sesam, sojaböna och solros.
vispgrädde
vispgrädde, tjock grädde, en fettemulsion i vatten framställd genom separering av mjölk och med en fetthalt av 40 viktprocent.
vitmögelost
vitmögelost, en typ av mögelost.
yoghurt
yoghurt, kulturmjölksprodukt tillverkad av homogeniserad, högpastöriserad mjölk eller lättmjölk som syrats med hjälp av yoghurtkultur bestående av Lactobacillus delbruckei subsp. bulgaricus och Streptococcus thermophilus.
ystmjölk
ystmjölk, mjölk som standardiserats och pastöriserats för att utgöra råvara vid osttillverkning.
ystning
ystning, osttillverkning, metod genom vilken huvuddelen av mjölkens näringsämnen konserveras genom att fett och mjölkproteinet kasein anrikas samtidigt som vatten och vattenlösliga ämnen avgår genom vasslen.
ädelost
ädelost, svensk variant av roquefortost tillverkad av komjölk.
ältning
ältning, knådning eller bearbetning av t.ex. lera, deg eller smör.
Filmjölk nyttigare än mjölk?
Ibland får man höra att filmjölk är nyttigare än mjölk för en vuxen människa. Vad i filmjölken är i så fall nyttigare?
Hjärnans utveckling
Jag undrar om människans hjärna delvis har utvecklats så mycket genom åren p.g.a koständring i samband med att vi började äta kött...
Laktos i all mjölk?
Innehåller mjölk från får, getter, människor etc. också laktos och kan orsaka problem för laktosintoleranta?
Ost och möss
Varifrån kommer föreställningen om att råttor och möss skulle vara så överförtjusta i just ost?

Smörets gula färg
Varför är smör gult när grädde som man tillverkar det av är vitt?

« föregående | nästa » 1 2 3 4

Sökkällor

Medier

Avancerade filtreringar

Tips

Via Sajtkartan kommer du också åt innehållet i Nationalencyklopedin!

A-G |  H-N |  O-U |  V-Ö