celiakiʹ (nylatin coeliaciʹa, av grekiska koiliakoʹs ’magsjuk’, av koiliʹa ’hålighet’, ’buk’, av koilos [kɔiʹ-] ’ihålig’), coeliaci, sjukdom där en autoimmun process skadar tunntarmens slemhinna, vilket medför malabsorption, det vill säga nedsatt uppsugning av vissa av födans beståndsdelar. Sjukdomen benämns också glutenenteropati eller glutenintolerans eftersom spannmålskomponenten gluten har en utlösande roll.

Symtomen skiljer sig åt mellan personer med celiaki. Vissa får symtom, ofta kopplade till magen, någon timme

(67 av 486 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Bertil Lindquist
  • Jörgen Malmquist

Litteraturanvisning

L. Brinck & L. Stenhammar, Celiaki – att inte tåla gluten (2006).
C. Hallert m.fl., Celiakiboken (2005);
Källangivelse
Nationalencyklopedin, celiaki. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/celiaki