bryggeriteknik, tillverkning av öl och läskedrycker. Konsten att brygga öl är mycket gammal.

(13 av 89 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Mältning

Sädesråvaran, vanligtvis korn, läggs i vatten under ett dygn för att

(11 av 56 ord)

Maltkrossning

För att stärkelse i form av mjöl skall frigöras krossas malt

(11 av 25 ord)

Mäskning

I en mäskpanna blandas maltkrosset med vatten vars temperatur är ca 50 °C. Under kontinuerlig omrörning höjs temperaturen under

(19 av 127 ord)

Avsilning

De fasta skaldelarna, som utgör cirka en tredjedel av maltråvaran, påverkas ej nämnvärt

(13 av 91 ord)

Vörtkokning

Sötvörten överförs till vörtpannan, där den kokas med humle för att få den

(13 av 86 ord)

Jäsning

Vörten kyls till ca 10 °C och injiceras med luft varefter jäst tillsätts. Luftens syre behövs för att starta jästens tillväxt, men det förbrukas snabbt. Därefter börjar den egentliga jäsningen i anaerob

(32 av 215 ord)

Lagring

Det färdigjästa ölet är ännu kärvt och omoget i smaken. Några

(11 av 68 ord)

Filtrering

Det lagrade ölet filtreras kristallklart i kiselgurfilter, eventuellt följt av ett

(11 av 38 ord)

Pastörisering

Öl är relativt okänsligt mot mikrobiellt angrepp på grund av hög kolsyrahalt, lågt pH m.m. Ändå brukar

(17 av 120 ord)

Tappning

Öl fylls på flaskor eller burkar i tappmaskiner med en hastighet av

(12 av 84 ord)

Läskedryckstillverkning

sker ofta i ölbryggerier. Råvaror är vatten, kolsyra, socker, citronsyra samt

(11 av 64 ord)

Medverkande

  • Hans Nordlöv
Källangivelse
Nationalencyklopedin, bryggeriteknik. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/bryggeriteknik