raps (tyska Raps, troligen av medelnederländska raepsaet ’frö av rybs’, av raep, rape

(13 av 86 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Raps som livsmedels- och fodermedelsråvara

Olika delar av rapsväxten kan användas som livsmedel – i Kina är t.ex. blommorna en uppskattad grönsak. I allmänhet är det dock själva fröna som är den viktigaste livsmedelsråvaran. Rapsfrö innehåller

(31 av 215 ord)

Rapsodling

Raps är världens i storleksordningen tredje oljeväxt (efter sojabönor och oljepalm) och odlas i tempererade områden i samtliga världsdelar. I sammanhang som rör odling, produktion och användning av raps inbegriper statistiken ofta rybs. Under perioden 2003–12, då

(37 av 262 ord)

Historik

Raps- och rybsfrön har påträffats i gravar från bronsåldern. Odling av

(11 av 31 ord)

Medverkande

  • Birger Granström
  • Josefine Lärn-Nilsson
  • Olle G. Olsson
  • Ragnar Ohlson
  • Ulf Erlandsson

Litteraturanvisning

Rapsolja och rapsoljeprodukter, utgiven av NUTEK (1994);
L.-Å. Appelquist & Ragnar Ohlson (utgivare), Rapeseed: Production–Processing–Utilization (1972).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, raps. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/raps