Astrid Lindgrens minne

 År 2002 instiftade regeringen ett årligt internationellt litteraturpris till Astrid Lindgrens minne om fem miljoner kronor. Syftet med priset är att stärka och öka intresset för barn- och ungdomslitteraturen i världen. Astrid Lindgren var mycket tydlig i sitt engagemang för barnens rätt och hon ställde sig alltid på barnens sida. Därför ska priset ha en dimension av att på global nivå främja barns rättigheter.

Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas ut till författare vilkas litterära verk för barn och unga är av allra högsta konstnärliga värde och präglas av den djupt humanistiska anda som Astrid Lindgren förknippas med. Författare ska belönas för hela sitt författarskap, dvs. inte för enskilda verk. Personer eller organisationer som arbetar med att främja barns och ungas läsande kan också få priset. Priset får även delas ut för berättande och till illustratörer.

En jury med bred kompetens inom barn- och ungdomslitteratur samt läsfrämjande insatser har tillsatts av Statens kulturråd. Den består av 12 svenska ledamöter (litteraturforskare, författare, illustratörer, bibliotekarier och recensenter). En ledamot utses av Astrid Lindgrens familj. Ordförande för juryn utses av Kulturrådet.

Inför 2003 års pris har juryn fått förtroendet att själv nominera pristagare. Anledningen är den kortare än normala tidsperioden för nomineringsförfarandet detta första år, då även arbetet med att bygga upp ett nät av nominerande organisationer genomförs.

Juryns avslutande möte och tillkännagivande av pristagare kommer att äga rum i mars varje år i Vimmerby, Småland, Astrid Lindgrens barndomsbygd. Årets pristagare offentliggjordes 18 mars och den första utdelningen av priset kommer att ske på Skansen 4 juni 2003 med kronprinsessan Victoria som prisutdelare.

Det första Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne delas mellan Christine Nöstlinger och Maurice Sendak. Enligt juryns motivering är österrikiskan Nöstlinger "en pålitlig ouppfostrare av Astrid Lindgrens kaliber" och amerikanen Sendak, en av den moderna bilderbokens centralgestalter, beskriver juryn som "en av de modigaste utforskarna av barndomens mest hemlighetsfulla skrymslen".

(Artikeln publicerad 2003-03-14)

 

 

Astrid Lindgrens minne
http://www.ne.se/rep/astrid-lindgrens-minne
Nationalencyklopedin, 2014-10-22 Kopiera källangivelse

Relaterade artiklar

Relaterade reportage

Relaterade ämnen

Nationalencyklopedin

Kontakt