Böcker: Tysk höstmässa

Namnlöst dokument

Böcker:

Tysk höstmässa 2003

av Arne Järtelius
NE-redaktör

Om bokmässan i Göteborg framför allt är författarnas mässa är dess motsvarighet i Frankfurt am Main två: en mässa för boken och en annan för förläggarna. Böckerna återfinns framför allt i den tyska delen av Frankfurter Buchmesse, förläggarna finns i mässans internationella hallar.

Förläggarna, inklusive agenter, rättighetsmakare, tryckerier med många flera och från världens alla hörn, är årligen på plats i Frankfurt för att köpa och sälja rättigheter. De tyska böckerna vill självklart också få sina rättigheter sålda, men främst är de på plats i Frankfurt för att göra reklam för sig till den bokköpande allmänheten.


Muhammad Ali var ett av dragplåstren på årets Frankfurtmässa.

GOAT

1949 hölls den första Frankfurter Buchmesse. I dag, 55 mässor senare, är den störst i sitt slag i världen. Årets mässa, som pågick — 13 oktober, samlade 6 611 utställare — 3 procent mer än förra året — från 102 länder med totalt omkring 335 000 titlar. Totalt drog denna bokbegivenhet belägen vid mässområdet i centrala Frankfurt am Main nästan lika många besökare — f.ö. 7 procent mer än året innan — som det fanns boktitlar representerade.

I sitt invigningstal vid mässan framhöll Dieter Schormann, VD för Börsenverein — den tyska förlags- och bokhandelsföreningen — bl.a.: ”Trots det svåra ekonomiska klimatet har antalet utställare inte blivit färre och det är fortfarande ett måste för förlag från hela världen att visa upp sig här i Frankfurt. Det understryker mässans enorma betydelse som ett internationellt forum och att den kommer att ge upphov till en hel del uppmärksamhet.”

Störst internationell uppmärksamhet skapade förmodligen Muhammad Ali, som infann sig redan mässans andra dag. Drygt två timmar efter utsatt tid klev den av Parkinsons sjukdom märkte Ali med stort besvär in i den boxningsring som iordningställts i utställningshall fyra av Taschen Verlag. Han mottog publikens jubel och ställde sig sedan att till fotografernas fromma bläddra i den 34 kg tunga, 800 sidor tjocka och 3 000 euro dyra fotobok med titeln GOAT - Greatest of All Times, som ställts upp mitt i ringen. Det är ett av den celebre konstnären Jeff Koons gestaltat bildverk om Muhammad Alis karriär. Om Alis uppträdande på mässan skrev tidningen Münchner Merkur: ”Mannen är kaputt, hans aura är däremot oförstörbar.”

Världsminsting

Under senare år har bokmässan i Frankfurt haft ett gästland, som fritt fått förfoga över den utställningshall som kallas för Forum. Förra året hade Litauen där en helt underbart balanserad och finstämd utställning. I år var det den litauiska grannen i öster, Ryssland, som fick göra sig bred i Forum.

Bredde ut sig gjorde de ryske. Det var travar med något som liknade räls lite här och var. Det var stora upplysta modeller av allehanda ryska palats och kyrkor utställda på ett sätt som gjorde att man hade svårt att orientera sig i hallen. Det var diskussionsfora med massor av farbröder som oemotsagda fick tala om det mesta. Dock inte ett ord om kriget i Tjetjenien — Rysslands Irak. En nyutkommen bok i ämnet, journalisten Anna Politovskajas på svenska utgivna Tjetjenien — sanningen om kriget, hade inte hittat någon tysk förläggare. På Forum fanns också världens enligt uppgift minsta bok - nio gånger nio millimeter — att bese.

I tysk press tyckte man att den ryska gästutställningen var ”märkvärdig, på gränsen till beklämmande” (Süddeutsche Zeitung) och ”kälkborgerlig som på pappa Brezjnevs tid” (Der Spiegel).

Nästa år är den ”arabiska världen” gästland på bokmässan i Frankfurt am Main. Vad månde bliva?

Tysk cirkus

Den som inte är på Frankfurtmässan för att köpa eller sälja rättigheter håller sig med fördel till de tyska hallarna med sina i år 2 735 förlag representerade. Det underlättar självklart om man vid det besöket har så mycket tyska som möjligt med sig i bagaget för att på så sätt kunna insupa mer än den stämning som där råder.

Vad man hittade på mässan var extremer som några få men bredbröstade bruna förlag till de mest nävknutna röda. Vidare fanns ett mycket stort antal mycket små regionala förlag, vart och ett med sin profil, till jätteförlag med hela världen som tänkt marknad. Mässan härbärgerade även alltifrån ett antal förlag specialiserade på att ge ut faksimilupplagor av medeltida mästerverk till infantiliserande ickeböcker med levnadsbeskrivningar (”Klatschbiographie” och ”Bio-Müll” på tyska) av allehanda tyska TV-personligheter — för att bli en TV-kändis krävs som bekant kanske högst en kvart på en bra sändningstid — som sångaren Dieter Bohlen med Hinter den Kulissen, hans tidigare älskarinna Abd al Farrag med Ungelogen, den 18-årige sångaren Daniel Kühlböcks Ich lebe meine Träume och fotbollsspelaren Stefan Effenbergs Ich hab´s allen gezeigt.

De sistnämnda titlarna säljer bra i Tyskland — Bohlens första bok Nichts als die Wahrheit (2002) sålde i en halv miljon exemplar — och Frankfurtmässans chef Volker Neumann menar enligt Der Spiegel att de skapat ”ett nytt intresse för boken”.

Vad författarna i dessa ickeböcker framför allt ägnar sig åt är att på mesta möjliga självbiografiska sätt lämna ut allt om sig själva och om möjligt ännu mer om sin närmaste omvärld. Den senare framför allt identifierad genom att respektive huvudperson tillbringat några intima stunder med dem. Då detta avslöjande inte alltid uppskattas av dessa senare blir det rättssak och ännu mer publicitet. Det gäller exempelvis Alban Nikolai Herbsts fiktiva berättelse Meere — att kalla den för något annat vore rättsligt sett riskabelt för förlag och författare — som skildrar författarens relation till sin exkvinna på ett för i synnerhet henne mycket utlämnande sätt. Förlaget kallar oblygt boken för en ”provocerande gränsöverskridning mellan liv och konst”.

Urbant och lokalt

Man kan beträda bokmässan i Frankfurt antingen som en storstad med dess mångsidiga utbud eller som en äventyrlig liten by. Det är bara att välja vad som känns bäst för tillfället. I Süddeutsche Zeitung skriver Gustav Seibt: ”När bokmässan öppnar känns den som en för varje år aktualiserad, beträdbar modell av dagens civilisation.”

Med det synsättet innehöll årets mässa självklart en stor mängd böcker om USA som av titlarna beskrivs som ”det nya Rom”, ”den okontrollerade makten” och ”den vanmäktiga supermakten”. Där fanns också, inte minst som en pendang till mässans tema, ett stort utbud av ryska böcker med översättningen till tyska av Boris Zjitkovs roman Wiktor Wawitsch som ett av huvudnumren, då den på ett originellt sätt visar på en tidigare okänd traditionslinje från det förrevolutionära Ryssland. Zjitkovs roman kom till mellan 1929 och 1934 och behandlar revolutionen 1905. Den förbjöds av Stalin eftersom den inte var av den rätta socialrealistiska sorten och på ryska utkom den först 1999.

Liksom tidigare fortsätter det att komma gott om tyska böcker som på olika sätt behandlar andra världskriget. Bland dem kan nämnas den av Wolfgang Benz utgivna Überleben im Dritten Reich: Juden im Untergrund und ihre Helfer. En ny bok om vad som egentligen hände när Willy Brandt avgick har utkommit och hans efterträdare Helmut Schmidt tillägnas inte mindre än tre böcker nu i höst med Hartmuts Soells 1800-sidiga tvåbandsverk som ett möjligt standardverk om den fortfarande politiskt verksamme Schmidt, nu i rollen som ”Alt-Kanzler”.

Den av författarbiografier intresserade kan inte förbigå Karl Corinos tungt vägande (2 048 sidor) genomgång av Robert Musils liv och verk (Robert Musil: Eine Biographie).

Nästa upplaga av Frankfurter Buchmesse pågår 6—10 oktober 2004. Det kan finnas anledning att skriva in de dagarna i nästa års planeringskalender för den som känner för ett bokligt äventyr med många bottnar.


Läs även om bokmässan i Frankfurt 2002 på NE.se.

(Artikeln publicerad 2003-10-16)

Böcker: Tysk höstmässa
http://www.ne.se/rep/böcker-tysk-höstmässa
Nationalencyklopedin, 2014-10-21 Kopiera källangivelse

Relaterade artiklar

Relaterade reportage

Relaterade ämnen

Nationalencyklopedin

Kontakt