Forskningsrapport: Sex av tio svenskar lider av vintermörkret

Resultatet av en internationell studie med forskare från Sverige, Storbritannien, Saudiarabien och Argentina, som presenterades hösten 2000, visar att ju längre från ekvatorn man bor, desto mer påverkas man av bristen på dagsljus. Sex av tio svenskar lider av vintermörkret. Forskarna har under ett år studerat hur 980 personer påverkas av ljuset.

I Sverige drabbas mellan tre och fem procent av befolkningen av så kallad årstidsrelaterad depression. Cirka sju procent lider av utdragen trötthet som resulterar i att de blir socialt tillbakadragna, mindre aktiva samt tröstäter oftare under den mörka årstiden. 50 procent blir trötta och hängiga samt upplever att något är fel.

Detta beror enligt forskarna på att vår biologiska klocka inte går i takt med tiden under vinterhalvåret utan blir långsammare.

Rikard Küller, professor i miljöpsykologi vid Lunds universitet, säger i en intervju i Dagens Nyheter att vi har en biologisk klocka som drar sig.

– Men när ljuset tränger in i ögonen på morgonen blockeras melatoninbildningen (ett ämne som har en sömngivande verkan) i tallkottkörteln och vi kommer i fas igen. Under förutsättning att det finns ljus förstås, säger Rikard Küller.

Den biologiska klockan kommer mer och mer ur led om vi inte får det viktiga dagsljuset. Man kan vara trött på morgonen och under dagen men bli pigg på kvällen eftersom ”klockan” går fel. Vi drabbas av något som liknar jet lag. Det kan resultera i sömnsvårigheter och att man inte kommer ned i djupsömnen som hjälper kroppen att bygga upp immunförsvaret och hämta nya krafter.

Forskarna har även undersökt hormonet kortisol (som ingår i gruppen stresshormoner), vars mängd i kroppen börjar minska redan i augusti och är som lägst kring vintersolståndet. Mängden kortisol ökar i samma takt som dagsljuset ökar, och halten blir som högst i mars då de flesta av oss blir aktiva och mindre trötta.

Forskarna varnar för ljusterapi om inte en läkare har ordinerat det, eftersom det kan ställa till mer oreda för den biologiska klockan. Däremot är det bra att tända många vanliga lampor på morgonen för att hjälpa kroppen att vakna.

(Artikeln publicerad 2000-12-22)

Forskningsrapport: Sex av tio svenskar lider av vintermörkret
http://www.ne.se/rep/forskningsrapport-sex-av-tio-svenskar-lider-av-vintermörkret
Nationalencyklopedin, 2014-10-22 Kopiera källangivelse

Relaterade artiklar

Relaterade ämnen

Nationalencyklopedin

Kontakt