-
festmåltid
fes`tmåltid subst. ~en ~er ORDLED: fest--mål-tid-enSvensk ordbok -
stora nordiska kriget
stora nordiska kriget, krig som fördes i norra och östra Europa 1700–21 som följd av den koalition som 1699 ingicks mot Sverige av Sachsen, Danmark och Ryssland. -
teceremoni
teceremoni, japanska cha-no-yu, japansk umgängesform då värden, under ceremoniella, estetiska former, serverar sina gäster vispat grönt pulverte tillsammans med en liten sötsak. -
sorbet
sorbet, lös isglass som består av mycket lätt frusen fruktsaft, sockerlag och vispad äggvita och ibland smaksatt med vin eller likör. -
dessert
dessert, efterrätt. -
saltmatsfat
saltmatsfat, svarvat fat av trä på hög fot, avsett för kött eller fläsk och vanligt i äldre sydsvensk folkkultur vid festmåltider, då uppläggningen ofta under senare århundraden var ren skådemat. -
fest
fest (latin festum), tillställning i anledning av en religiös, nationell eller enskild märkesdag. -
ålagille
ålagille, festmåltid med ett antal mer eller mindre traditionella ålrätter. -
ärtsoppa
ärtsoppa, maträtt som tillagas av bland annat gula ärter, spad från kokt fläsk och kryddor.
-
Esaias van de Velde
van de Velde, Esaias, född cirka 1591, död 1630, nederländsk landskaps- och genremålare, verksam i Haarlem och Haag; bror till Willem van de Velde d.ä.