1. festmåltid

    fes`tmåltid subst. ~en ~er ORDLED: fest--mål-tid-en
    Svensk ordbok
  2. stora nordiska kriget

    stora nordiska kriget, krig som fördes i norra och östra Europa 1700–21 som följd av den koalition som 1699 ingicks mot Sverige av Sachsen, Danmark och Ryssland.
  3. teceremoni

    teceremoni, japanska cha-no-yu, japansk umgängesform då värden, under ceremoniella, estetiska former, serverar sina gäster vispat grönt pulverte tillsammans med en liten sötsak.
  4. sorbet

    sorbet, lös isglass som består av mycket lätt frusen fruktsaft, sockerlag och vispad äggvita och ibland smaksatt med vin eller likör.
  5. dessert

    dessert, efterrätt.
  6. saltmatsfat

    saltmatsfat, svarvat fat av trä på hög fot, avsett för kött eller fläsk och vanligt i äldre sydsvensk folkkultur vid festmåltider, då uppläggningen ofta under senare århundraden var ren skådemat.
  7. fest

    fest (latin festum), tillställning i anledning av en religiös, nationell eller enskild märkesdag.
  8. ålagille

    ålagille, festmåltid med ett antal mer eller mindre traditionella ålrätter.
  9. ärtsoppa

    ärtsoppa, maträtt som tillagas av bland annat gula ärter, spad från kokt fläsk och kryddor.

  10. Esaias van de Velde

    van de Velde, Esaias, född cirka 1591, död 1630, nederländsk landskaps- och genremålare, verksam i Haarlem och Haag; bror till Willem van de Velde d.ä.