1. färskning

    färskning, process inom järnmetallurgin vid vilken kolhalten i råjärn (tackjärn) genom oxidation sänks till nivåer som gör järnet smidbart, dvs. under ca 2 %.
  2. färskost

    färskost, livsmedel av oskummad sötmjölk, som upphettas till kokpunkten och koaguleras genom tillsats av surmjölk eller kärnmjölk.
  3. färskvatten

    färskvatten är vatten som har så låg salthalt att det inte smakar salt, se sötvatten.
  4. färsk gärning

    färsk gärning, juridiskt uttryck som anger ett tidskriterium av vanligen högst ett dygn.
  5. färskpotatis

    färskpotatis, nypotatis, potatis som skördas för direkt konsumtion utan föregående lagring.
  6. färsk

    färsk adj. ~t
    Svensk ordbok
  7. färskvara

    färskvara, huvudsakligen benämning på livsmedel som inte behandlats i konserverande syfte genom exempelvis sterilisering, saltning, torkning, kallrökning eller djupfrysning och som därför kan ha begränsad hållbarhet.
  8. sköldpaddor

    sköldpaddor är namnet på en grupp kräldjur med skal.

  9. färska

    färs`ka verb ~de ~t ORDLED: färsk-ar SUBST.: färskande, färskning
    Svensk ordbok
  10. färskmalm

    färs`kmalm subst. ~en ~er ORDLED: färsk--malm-en
    Svensk ordbok