1. spansk mat

    spansk mat är mat som man lagar enligt traditioner från Spanien.
  2. lufttorka

    luf`ttorka verb ~de ~t ORDLED: luft--tork-ar SUBST.: lufttorkande, lufttorkning
    Svensk ordbok
  3. snus

    snus, tobaksprodukt som torr snusas i näsan (”nässnus”, ”luktsnus”) eller fuktig appliceras i munnen (”munsnus”, ”matsnus”, 50 procent vatten), vanligen under överläppen i form av en så kallad pris eller prilla.

  4. italiensk mat

    italiensk mat. Den italienska gastronomin har ett gott rykte som vilar tryggt på utsökta råvaror och utstuderad enkelhet.

  5. adobe

    adobe, sol- eller lufttorkad lersten, ofta förstärkt genom inblandning av halmstrå eller kreaturshår.
  6. Amarone

    Amarone, Amarone della Valpolicella, italienskt torrt rött vin gjort av torkade druvor från området Valpolicella.

  7. samisk mat

    samisk mat, det av äldre, traditionellt samiska näringsformer präglade kosthållet i Sápmi.

  8. pisé

    pisé, murverk bestående av stampad lerjord, ibland förstärkt med halm eller småsten, som har fått lufttorka.
  9. lack

    lack, ytbehandlingsmaterial bestående av bindemedel, lösningsmedel och eventuella tillsatsämnen, avsett att anbringas på en yta för att efter torkning bilda ett fast, genomsynligt skikt med god motståndskraft mot mekanisk och kemisk påverkan.
  10. parmaskinka

    parmaskinka, lufttorkad, lättsaltad skinka som framställs i trakten av Parma i Italien.