1. användbarhet

    användbarhet (engelska usability),  mått på den utsträckning en användare upplever att en produkt uppnår specifika mål på ett ändamålsenligt, effektivt och tillfredsställande sätt.

  2. kosher

    kosher, koscher, kascher, judisk term för ett föremåls användbarhet för rituellt bruk, oftast föda enligt judendomens matregler (lagarna om ’användbarhet’, kashrut).
  3. utilitarism

    utilitarism, nyttomoral, moralisk doktrin som innebär att man alltid skall handla så att konsekvenserna av vad man gör blir så goda som möjligt i den meningen att det sammanlagda välbefinnandet hos alla kännande varelser blir så stort som möjligt.
  4. språksociologi

    språksociologi, även, med en oftast synonym benämning, sociolingvistik, vetenskapsgren som utforskar förhållandet mellan språk och samhälle och språkanvändning som socialt beteende.

  5. fetter

    fetter, fasta, halvfasta eller flytande viskösa produkter som erhålls från växt- eller djurceller.
  6. batteri

    batteri, elektrokemisk strömkälla som innehåller primärceller (se cell), som är förbrukade efter en urladdning, eller sekundärceller, ackumulatorer, som kan laddas igen.
  7. ångmaskin

    ångmaskin är en maskin som gör om energin i vattenånga till mekaniskt arbete.
  8. socialpsykologi

    socialpsykologi, gren inom beteendevetenskaperna som studerar hur det sociala samspelet mellan individer fungerar och påverkar de inblandade.

  9. kvantitativ metod

    kvantitativ metod är ett begrepp för olika sätt att arbeta inom samhällsvetenskaplig forskning. 

  10. konstansfenomen

    konstansfenomen, överensstämmelse mellan varseblivning och en konstant företeelse i omvärlden (distal stimulus), detta utan att man tar hänsyn till den föränderlighet som kännetecknar motsvarande företeelse i det mönster som finns tillgängligt vid sinnesorganet (proximal stimulus).