1. föreskrift

    föreskrift, rättsligt bindande norm som reglerar enskildas och myndigheters handlande, utfärdad av riksdagen (lag), regeringen (förordning) eller föreskrivande myndighet.
  2. harmonisering av lag/föreskrift

    harmonisering av lag/föreskrift, term inom EU-rätten som vanligen innebär att de nationella reglerna i medlemsländerna närmar sig varandra, antingen i så stor utsträckning att de nationella reglerna upphävs (unifiering) eller att vissa nationella regler bibehålls men underkastas gemensamt beslutade krav (approximering).
  3. föreskrift

    fö`reskrift subst. ~en ~er ORDLED: före--skrift-en
    Svensk ordbok
  4. sharia

    sharia, sharī˙a, enligt islam den gudomliga lagen, det vill säga den vägledning som Gud ger människorna och som har uppenbarats för profeterna, av vilka den siste och slutgiltige är Muhammed.

  5. kosher

    kosher, koscher, kascher, judisk term för ett föremåls användbarhet för rituellt bruk, oftast föda enligt judendomens matregler (lagarna om ’användbarhet’, kashrut).
  6. Veda

    Veda, sammanfattande benämning på den äldsta utformningen av indisk skriftreligion, i synnerhet av de texter som uttrycker religionen (samhitas, brahmanatexterna, aranyaka och upanishaderna); jämför vedisk religion.
  7. lag

    lag, föreskrift om hur vi bör handla (normativ lag) eller beskrivning av en faktiskt existerande regelbundenhet, till exempel i naturen (deskriptiv lag).

  8. diskriminering

    diskriminering, särbehandling (av individer eller grupper) vilken innebär ett avsteg från principen att lika fall skall behandlas lika.
  9. kriminalvård

    kriminalvård, samhällets organisation för att verkställa fängelsestraff och ansvara för övervakning av skyddstillsynsdömda och villkorligt frigivna.

  10. författning

    författning, juridisk och statsvetenskaplig term. En författning är en av behörig myndighet utfärdad, generellt förpliktande föreskrift.