1. företeelse

    fö`reteelse subst. ~n ~r ORDLED: före--te-els-en
    Svensk ordbok
  2. nationalism

    nationalism, tankesystem som utgår från att det finns en speciell grupp, nationen, med vissa karakteristika, att de med nationen förknippade värdena och intressena är viktigare än andra kollektiva värden och intressen och att förverkligandet av nationens intressen förutsätter största möjliga politiska oberoende.
  3. religion

    religion, en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition.

  4. brahman

    brahman, ett av de mest centrala begreppen inom indisk religion och filosofi.

  5. samhällsekonomi

    samhällsekonomi, sammanfattande benämning på alla ekonomiska företeelser och aktiviteter i ett land, eller i förlängningen hela världsekonomin.
  6. konstansfenomen

    konstansfenomen, överensstämmelse mellan varseblivning och en konstant företeelse i omvärlden (distal stimulus), detta utan att man tar hänsyn till den föränderlighet som kännetecknar motsvarande företeelse i det mönster som finns tillgängligt vid sinnesorganet (proximal stimulus).
  7. humanism

    humanism, som historisk företeelse – vanligen i bestämd form, humanismen – ett bildningsprogram där människans förädling antas bäst bli förverkligad genom studiet och efterliknandet av den grekisk-romerska antiken.
  8. språksociologi

    språksociologi, även, med en oftast synonym benämning, sociolingvistik, vetenskapsgren som utforskar förhållandet mellan språk och samhälle och språkanvändning som socialt beteende.

  9. migration

    migration, samlingsbegrepp för människors flyttning över olika avstånd.
  10. new age

    new age, samlingsbenämning på en rad olika strömningar med mer eller mindre religiösa förtecken som vuxit fram under 1970–90-talen.