1. buddhism

    buddhism, en ursprungligen indisk religion som har buddhan Shakyamuni (Siddhartha Gautama, ofta kallad Buddha) som en av sina grundare och som förebild; det centrala i dess lära är att man genom att överge världen kan nå fram till befrielse från lidandet (dvs. lidandet i återfödelsernas kretslopp).

  2. förorsaka

    fö`rorsaka verb ~de ~t ORDLED: för--or-sak-ar SUBST.: förorsakande
    Svensk ordbok
  3. demografi

    demografi, befolkningslära, den vetenskap som ägnas studier av befolkningens storlek, sammansättning och geografiska fördelning, samt av förändringar i befolkningsstrukturen förorsakade av demografiska händelser.
  4. fission

    fission, kärnklyvning, atomklyvning, process i vilken tunga atomkärnor som uran och plutonium splittras, vanligen i två fragment, det ena litet tyngre än det andra.
  5. förbränning

    förbränning, exoterm kemisk reaktion där ett brännbart ämne (kol, väte, svavel, fosfor etc.) förenar sig med syre till en förbränningsprodukt (rökgas).

  6. dolkstötslegenden

    dolkstötslegenden, påståendet att de hemliga socialistiska rörelserna i Tyskland genom sitt opatriotiska agerande under första världskrigets slutskede hade fallit den tyska armén i ryggen och därigenom förorsakat de för Tyskland hårda fredsvillkoren.
  7. frihet

    frihet, centralt begrepp i etik och politisk filosofi.
  8. ökenspridning

    ökenspridning, utvidgning av befintliga öknars yta eller uppkomst av öknar i nya områden.

  9. supernova

    supernova, våldsamt exploderande stjärna; explosionen kan innebära slutet för stjärnans aktiva liv.
  10. vind

    vind, luftström som rör sig i förhållande till jordytan.