1. förruttnelse

    förruttnelse, mikrobiell nedbrytning av proteinhaltigt biologiskt material under begränsat lufttillträde, varvid det bildas illaluktande föreningar, såsom merkaptaner, svavelväte och aminer.
  2. DNA-profil

    DNA-profil, DNA fingerprint, resultatet av en laboratorieprocess där ett antal olika variabla platser i arvsmassan analyseras.
  3. mycel

    mycel, mycelium, svampars vegetativa hyfer, som i typiska fall är ofärgade, förgrenade, hopfiltade och fleråriga.
  4. Erik Johan Stagnelius

    Stagnelius, Erik Johan, född 14 oktober 1793, död 3 april 1823, författare; sonson till en bror till Johan Stagnell.
  5. daggmaskar

    daggmaskar, Oligochaeta, klass ringmaskar med ca 3 000 arter, varav 100 i Sverige, såväl på land som i sötvatten och i havet.
  6. Louis Pasteur

    Pasteur, Louis, född 27 december 1822, död 28 september 1895, fransk kemist och biolog, en av sin tids mest berömda naturforskare.
  7. lukt- och smakämnen

    lukt- och smakämnen, enskilda kemiska ämnen eller komplexa blandningar av sådana som inverkar på luktreceptorer i näsan eller smakreceptorer i tungan och skapar lukt- respektive smakupplevelse (se luktsinne och smaksinne).
  8. sepsis

    sepsis, medicinsk term för infektion som är så allvarlig att den har framkallat en markant allmänreaktion i kroppen.

  9. septikemi

    septikemi, traditionell medicinsk term som anger att det hos en sjuk person finns sjukdomsframkallande mikroorganismer i blodet, påvisade genom att blodprov mikroskoperats eller satts i odling.
  10. kreosot

    kreosot, kreosotolja, destillationsprodukt från trätjära eller stenkolstjära.