1. försök

    försök, inom juridiken, se försök till brott.
  2. dubbel-blind-försök

    dubbel-blind-försök, dubbel-blind-prövning, dubbel-blind-teknik, metod som används inom klinisk forskning, särskilt vid utprövning av läkemedel.
  3. försök och misstag

    försök och misstag, inlärningsprocess inom psykologin, se trial and error.
  4. försök till brott

    försök till brott, brottsform som innebär att någon har påbörjat utförandet av visst brott utan att detta kommit till fullbordan.
  5. försöksplanering

    försöksplanering, företrädesvis statistisk planering av ett försök (se experiment) för att göra det så effektivt som möjligt.
  6. försöksdjur

    försöksdjur, djur som utnyttjas vid djurförsök.
  7. försöks- och demonstrationsskola

    försöks- och demonstrationsskola, Fod-skola, en till de svenska lärarhögskolorna genom riksdagsbeslut 1967 knuten skola, där lärarkandidaterna kunde följa och ibland medverka i pedagogiska försök och demonstrationer under ledning av lärarhögskolans pedagogik- och metodiklärare.
  8. försök

    försö´k subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: för-sök-et
    Svensk ordbok
  9. Wall Street-kraschen

    Wall Street-kraschen, benämning på börskraschen i New York som inleddes ”den svarta torsdagen” 24 oktober 1929 då fallande aktiekurser utlöste säljpanik.

  10. Vietnamkriget

    Vietnamkriget, väpnad konflikt 1957–75 som hade sin bakgrund i det så kallade Indokinakriget 1946–54, vilket ledde till att Vietnam blev självständigt men delades längs 17:e breddgraden i ett kommunistiskt styrt Nordvietnam under ledning av Hô Chi Minh och ett USA-orienterat Sydvietnam där Ngô Đinh Diêm 1955 blev president.