1. föränderlig

    förän´derlig adj. ~t ORDLED: för-änder-lig
    Svensk ordbok
  2. genusteori

    genusteori, benämning på olika samhällsvetenskapliga teorier där manligt och kvinnligt uppfattas som sociokulturella kategorier, föränderliga i tid och rum, till skillnad från framför allt sociobiologiska förklaringsmodeller.
  3. naturligt urval

    naturligt urval, naturlig selektion , biologisk process där omvärldsfaktorer påverkar genetiskt olika individer i en population så att somliga kommer att ge ett större bidrag än andra till kommande generation.
  4. samsara

    samsara,saṃsāra, inom indiska religioner ungefär ’kretsloppet [av död och återfödelse]’.

  5. etnicitet

    etnicitet, identifikation med och känsla av tillhörighet till en etnisk grupp.

  6. konstansfenomen

    konstansfenomen, överensstämmelse mellan varseblivning och en konstant företeelse i omvärlden (distal stimulus), detta utan att man tar hänsyn till den föränderlighet som kännetecknar motsvarande företeelse i det mönster som finns tillgängligt vid sinnesorganet (proximal stimulus).
  7. idiolekt

    idiolekt, en människas eget unika språkbruk.
  8. darwinism

    darwinism, äldre benämning på utvecklings- eller evolutionsläran.
  9. elektromagnetism

    elektromagnetism, läran om sambandet mellan elektricitet och magnetism, en gren av fysiken som grundlades av Ørsted, Ampère, Faraday och Maxwell.
  10. queerteori

    queerteori, queer theory, samlingsbenämning på olika teoretiska perspektiv som utvecklats i framför allt engelskspråkiga länder sedan 1980-talet för att analysera sexualitet som relationer, identiteter, strukturer och värderingar vilka är historiskt betingade.