1. romani

    romani, romska, romani chib, romanés, rommani, ett språk som talas av romerna, en folkgrupp med ursprung i Indien, i dag spridd över stora delar av världen.

  2. förnybara energikällor

    förnybara energikällor, förnyelsebara energikällor, flödande energikällor, energikällor som direkt eller indirekt baseras på solinstrålning och därigenom fortlöpande förnyas i samma takt som de används.

  3. gruvindustri

    gruvindustri, näringsgren som innefattar brytning och behandling av malm (mineral som innehåller brytvärd metall). För gruvbrytningens moderna teknik, se bergteknik, bergsprängning och dagbrott, för dess teknikhistoria se gruvteknik.

  4. aktinider

    aktinider, benämning på de i period 7 efter aktinium följande 14 grundämnena med atomnummer 90–103, som börjar med torium och slutar med lawrencium (se tabell).
  5. lantanider

    lantanider, de i period 6 efter lantan följande fjorton grundämnena med atomnummer 58–71, i vilka 4f-orbitalerna fylls med elektroner (se tabell).
  6. oljeproduktionstopp

    oljeproduktionstopp, engelska peak oil, den tidpunkt då den globala oljeproduktionen når ett maximum för att sedan kontinuerligt avta.

  7. fornkyrkoslaviska

    fornkyrkoslaviska, som slavernas äldsta skriftspråk även kallad fornslaviska eller mer sällan fornmakedonska, skapades på 860-talet av ”slavernas apostlar”, de grekiska bröderna Konstantinos (senare Kyrillos) och Methodios på grundval av den sydslaviska dialekt som talades i och kring Thessaloniki i Makedonien.
  8. anor

    anor, människors förfäder, efter kön delade i anfäder och anmödrar.
  9. Sverige

    Sverige, stat på Skandinaviska halvön, norra Europa.

  10. direktivitet

    direktivitet, ett mått på en antenns riktverkan.