1. norrländska mål

    norrländska mål, det dialektområde som omfattar de svenska dialekterna från ungefär mellersta Hälsingland upp till gränsen mot de finska och samiska dialekterna i norr; i väster möter de norskinfluerade dialekterna i Härjedalen.
  2. sydsvenska mål

    sydsvenska mål, dialekter inom ett område med centrum i Skåne, vartill målen i Blekinge, södra Halland och södra Småland ansluter.
  3. mål

    mål, äldre benämning på volymmått.
  4. östsvenska mål

    östsvenska mål, de svenska dialekter som talas och talats i Finland och Estland jämte svenskbybornas gamla svenska dialekt.
  5. målsägande

    målsägande kallas den som har blivit utsatt för ett brott och som har anmält det till polisen.
  6. mål

    mål kallas inom juridiken den tvist eller det åtal som prövas i en rättegång när någon misstänks för ett brott.
  7. målsägandebiträde

    målsägandebiträde, förordnas av domstol vid förundersökning och rättegång i mål som rör grövre sexuella övergrepp och andra mål där det kan antas att målsäganden har ett särskilt starkt behov av biträde, t.ex. vid grövre brott med inslag av våld eller annan integritetskränkning.
  8. målgrupp

    målgrupp, term främst inom marknadsföring, reklam och information: den kategori av t.ex. människor, företag eller organisationer som man riktar sig till.
  9. målcell

    målcell, cell som utgör ”måltavla” t.ex. för virus, visst hormon eller någon drog.
  10. mål–medelschemat

    mål–medelschemat, sociologisk typologi, konstruerad av Robert Merton för klassificering av möjliga förhållningssätt till godtagna mål och medel i samhället.