1. planlägga

    pla`nlägga verb planlade planlagt, pres. planlägger ORDLED: plan--lägg-er SUBST.: planläggande, planläggning
    Svensk ordbok
  2. ärorika revolutionen

    ärorika revolutionen, engelska the Glorious Revolution, engelsk statsvälvning 1688–89, då den katolske kungen Jakob II avsattes till förmån för sin protestantiska dotter Maria II och hennes likaledes protestantiske gemål, den nederländske ståthållaren Vilhelm III av Oranien.
  3. aktivitetspedagogik

    aktivitetspedagogik, samlingsterm för ett antal pedagogiska ideologier och uppfostringsprogram, som utvecklades i Europa och USA från omkring 1900 och ett 30-tal år framåt.
  4. stadsbyggnad

    stadsbyggnad, tidigare stadsbyggnads­konst, kunskapen att ordna och gestalta helheten av byggnader, gator och andra stadsrum i tätbebyggelse.
  5. arbetarekommun

    arbetarekommun, arbetarkommun, lokal huvudorganisation för Sveriges Socialdemokratiska Arbetareparti (SAP) sedan 1900.

  6. Lex Heidari

    Lex Heidari, benämning på en straffbestämmelse i utlänningslagen som tillämpades i ett uppmärksammat rättsfall i Sverige (dom i Högsta domstolen 1990, den dömdes efternamn var Heidari).
  7. Atomkommittén

    Atomkommittén, svenskt centralorgan för frågor rörande kärnenergin, tillsatt av regeringen 1945.
  8. Fortifikationen

    Fortifikationen, en tidigare organisation med uppgift att bland annat uppföra, vidmakthålla och förstärka rikets fästningar.

  9. Franz Halder

    Halder, Franz, 1884–1972, tysk militär, generalöverste 1940.
  10. Kilometerskattenämnden

    Kilometerskattenämnden, statlig myndighet (1972–84) med uppgift att planlägga och leda den tekniska omläggningen till kilometerbeskattning – dvs. till den vägtrafikskatt som 1974 ersatte brännoljeskatten i Sverige – samt meddela föreskrifter för genomförande av denna omläggning.