1. samhällsskikt

    sam`hällsskikt subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: sam-hälls--skikt-et
    Svensk ordbok
  2. folkrörelser

    folkrörelser, en i Sverige sedan sekelskiftet 1900 vanlig benämning på massorganisationer i vilka från början det oppositionella draget i förhållande till stats- och samhällsinstitutioner var helt centralt.

  3. finkultur

    finkultur, kulturen hos bildade eller borgerliga samhällsskikt.
  4. livegenskap

    livegenskap, historisk term för bonde­klassens ofrihet i förhållande till godsägarna på många håll i Europa under medeltiden och närmast följande århundraden.

  5. förbudstiden

    förbudstiden, engelska the Prohibition Era, i amerikansk historia benämning på perioden 1920–33 då det rådde totalt rusdrycksförbud i hela USA.
  6. etikett

    etikett, sammanfattande benämning på de inom ett samhälle eller en grupp tillämpade yttre formerna.
  7. kokkonst

    kokkonst, tekniken och konsten att tillreda föda.

  8. tretton

    tretton som magiskt och vanligen olycksbringande tal brukar härledas ur det babyloniska talsystemet, som var baserat på tolvtalet, vilket uppfattades som lyckobringande, positivt, medan det därpå följande, odelbara tretton framstod som dess motsats.
  9. folkkultur

    folkkultur, folklig kultur , term som under 1900-talets första decennier användes som en motsats till ståndsmässig kultur eller finkultur, synonymt med allmogekultur och bondekultur.
  10. musik

    musik, kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition; allmänt kan dock musik sägas bestå av vissa typer av organiserat ljud, men begreppet kan också inkludera omständigheterna kring musiken, dvs. musiklivet.