1. citronsyra

    citronsyra, 2-hydroxi-1,2,3-propantrikarboxylsyra, förekommer i många växter, t.ex. i betor, citroner och andra sura frukter, men också allmänt i vävnader hos djur.
  2. ättiksyra

    ättiksyra är en vätska som smakar surt och har en stickande lukt.
  3. kardemumma

    kardemumma, Elettaria cardamomum, art i familjen ingefärsväxter.
  4. kinesisk mat

    kinesisk mat, mat lagad i enlighet med kinesisk tradition.

  5. salmiak

    salmiak, trivialnamn för ammoniumklorid, NH 4Cl (se ammoniumföreningar).
  6. hummus

    hummus, puré på malda kikärter och oliv- eller sesamolja.
  7. ostkaka

    ostkaka, maträtt av silad ostmassa med tillsats av löpe och mjölk eller färskost som gräddas i ugn, varvid kaseinet stelnar.
  8. rosenkvitten

    rosenkvitten, japanskt kvittenträd, Chaenomeles, släkte rosväxter med fyra arter lågväxande, vårblommande buskar med tornar.

  9. kirimojaväxter

    kirimojaväxter, synonym cherimoyaväxter, Annonaceae, familj växter som förekommer i tropiska trakter och omfattar cirka 2 100 arter, vilka med något enstaka undantag är träd eller buskar, stundom klättrande och oftast ständigt gröna.
  10. persisk mat

    persisk mat. Lika rik som den persiska historien och uppfinningsrikedomen i ”Tusen och en natt” är Irans kök, med ett myller av smakkombinationer där ris, kött, ägg, nötter, frukt, bär, mejeriprodukter och fylliga såser sällan saknas på bordet.