-
citronsyra
citronsyra, 2-hydroxi-1,2,3-propantrikarboxylsyra, förekommer i många växter, t.ex. i betor, citroner och andra sura frukter, men också allmänt i vävnader hos djur. -
ättiksyra
ättiksyra är en vätska som smakar surt och har en stickande lukt. -
kardemumma
kardemumma, Elettaria cardamomum, art i familjen ingefärsväxter. -
kinesisk mat
kinesisk mat, mat lagad i enlighet med kinesisk tradition.
-
salmiak
salmiak, trivialnamn för ammoniumklorid, NH 4Cl (se ammoniumföreningar). -
hummus
hummus, puré på malda kikärter och oliv- eller sesamolja. -
ostkaka
ostkaka, maträtt av silad ostmassa med tillsats av löpe och mjölk eller färskost som gräddas i ugn, varvid kaseinet stelnar. -
rosenkvitten
rosenkvitten, japanskt kvittenträd, Chaenomeles, släkte rosväxter med fyra arter lågväxande, vårblommande buskar med tornar.
-
kirimojaväxter
kirimojaväxter, synonym cherimoyaväxter, Annonaceae, familj växter som förekommer i tropiska trakter och omfattar cirka 2 100 arter, vilka med något enstaka undantag är träd eller buskar, stundom klättrande och oftast ständigt gröna. -
persisk mat
persisk mat. Lika rik som den persiska historien och uppfinningsrikedomen i ”Tusen och en natt” är Irans kök, med ett myller av smakkombinationer där ris, kött, ägg, nötter, frukt, bär, mejeriprodukter och fylliga såser sällan saknas på bordet.