1. sökarbetslöshet

    sökarbetslöshet, form av friktionsarbetslöshet som kan förklaras dels av att det finns arbetssökande med ofullständig information om arbetsmarknaden, dels att det finns variationer i de löner och andra anställningsvillkor som olika företag erbjuder.
  2. söka

    sö`ka verb sökte sökt, pres. söker ORDLED: sök-er SUBST.: sökande (till 1 och 2), sökning (till 1 och 2)
    Svensk ordbok
  3. källkritik

    källkritik, vetenskaplig metod som utvecklats inom historievetenskaperna, men som används mer allmänt, exempelvis av forskare inom humaniora och samhällsvetenskap, liksom inom journalistiken.

  4. sökare

    sökare, hjälpmedel för att rikta en kamera eller ett teleskop mot motivet och bestämma bildutsnittet.
  5. Sökaren

    Sökaren, egentligen Sökaren. Tidskrift för livsfrågor, tidskrift, grundad 1964, som främst rapporterar om paranormala och udda fenomen samt redogör för olika världsförklaringar, ofta i en kritisk anda.
  6. Freja

    Freja är en av gudinnorna i fornnordisk religion.

  7. högskoleprovet

    högskoleprovet, prov som urvalsinstrument för högskolestudier, introducerat 1977 för sökande utan gymnasieexamen men med ålder och arbetslivserfarenhet som allmän behörighetsgrund (25:4, se Tjugofem:fyra).

  8. religion

    religion, en kulturyttring som inte låter sig infångas under någon generellt accepterad, heltäckande definition.

  9. kvalitativ metod

    kvalitativ metod, inom samhällsvetenskaperna ett samlingsbegrepp för olika arbetssätt som förenas av att forskaren själv befinner sig i den sociala verklighet som analyseras, att datainsamling och analys sker samtidigt och i växelverkan, samt att forskaren söker fånga såväl människors handlingar som dessa handlingars innebörder.
  10. söka upp

    söka upp´ verb sökte sökt, pres. söker ORDLED: sök-er SUBST.: uppsökande, uppsökning
    Svensk ordbok