1. undantagstillstånd

    undantagstillstånd, situation då myndigheterna i ett land eller ett avgränsat geografiskt område kan tillgripa extraordinära maktbefogenheter.
  2. undantag

    undantag, engelska exception, inom datortekniken en mekanism i mikroprocessorer som överlåter till operativsystemet att hantera en situation som hårdvaran inte ska hantera.

  3. undantag

    undantag, i Nordsverige födoråd, benämning inom fastighetsrätten på den pensionsliknande förmån av bl.a. fri bostad som en bonde (födorådstagare) i äldre tid kunde förbehålla sig och sin hustru när han överlät sin fastighet, exempelvis till sin son.
  4. undantag

    un`dantag subst. ~et, plur. ~, best. plur. ~en ORDLED: und-an--tag-et
    Svensk ordbok
  5. undantagskrets

    undantagskrets, den grupp av arbetstagare inom avtalsområdet för ett kollektivavtal som enligt bestämmelser i avtalet inte omfattas av detta, t.ex. vissa arbetstagare i företagsledande ställning.
  6. Kanada

    Kanada, Canada, stat i Nordamerika.

  7. cell

    cell, inom biologin: den minsta levande enhet, omsluten av ett cellmembran, som bygger upp organismer.

  8. kromosom

    kromosom är en struktur som finns i celler och som innehåller arvsmassa, alltså gener.

  9. kommunism

    kommunism, benämning på en rad besläktade idéer om att egendomen bör vara gemensam eller åtminstone jämnt fördelad i samhället.

  10. mitokondrie

    mitokondrie, organell (celldel) i alla eukaryota (kärnförsedda) celler som kan andas aerobt (det vill säga med hjälp av syrgas).