1. kurder

    kurder, sydvästasiatiskt folk som bor främst i bergsområdena i gränslandet mellan Turkiet, Iran och Irak samt i smärre områden i norra Syrien (Kurdistan).

  2. meänkieli

    meänkieli, tidigare benämnd tornedalsfinska, ett språk som talas i svenska Tornedalen och Malmfälten.

  3. kattuggla

    kattuggla, Strix aluco, art i fågelfamiljen ugglor.

  4. olmeker

    olmeker, forntida urfolk av okänd etnisk tillhörighet (möjligen tillhörande språkfamiljen mixe-zoque) i Tabasco och södra Veracruzområdet utmed Mexikanska golfen.

  5. kräldjur

    kräldjur, reptiler, Reptilia, klass ryggradsdjur med drygt 6 500 nu levande arter fördelade på de fyra ordningarna sköldpaddor, krokodilartade kräldjur, bryggödlor och fjällreptiler (som innefattar ödlor, masködlor och ormar).

  6. tapirer

    tapirer, Tapiridae, familj uddatåiga hovdjur med tre arter i Syd- och Centralamerika och en art, schabraktapir, i Sydöstasien.
  7. huggorm

    huggorm, Vipera berus, art i familjen huggormar.

  8. indoeuropéer

    indoeuropéer, samlingsbenämning på talare av indoeuropeiska språk i historisk tid, men även på förhistoriska populationer som använde mindre differentierat eller gemensamt indoeuropeiskt språk, rekonstruerat genom jämförande språkforskning.
  9. kelter

    kelter, indoeuropeisk folkgrupp med historiskt utbredningsområde från Brittiska öarna till nuvarande Turkiet; ursprungligen en geografisk samlingsbenämning på folk i Europa bosatta väster om skyterna, etablerad av antika grekiska författare som Hekataios och Herodotos.
  10. isolering

    isolering, inom biologin uttryck för att en organism inte kan utbyta arvsanlag med vissa andra individer av samma art eller närstående arter.