1. utlänningslagen

    utlänningslagen redovisar villkoren för att en utlänning ska få resa in i samt vistas och arbeta i Sverige.

  2. utlänning

    utlänning, från svensk statsrättslig synpunkt person som inte innehar svenskt medborgarskap.
  3. utlänningslagstiftning

    utlänningslagstiftning, lagar och nationella regler som reglerar vilka som har rätt att bosätta sig i och uppehålla sig i ett visst land.

  4. Utlänningsnämnden

    Utlänningsnämnden, självständig myndighet, inrättad 1992, avvecklad 2006. Dess uppgift var att handlägga sådana ärenden enligt utlänningslagen och lagen om svenskt medborgarskap som överklagades till nämnden från Migrationsverket eller som överlämnades till nämnden av verket eller regeringen för avgörande.

  5. utlänning

    u`tlänning subst. ~en ~ar ORDLED: ut--länn-ing-en
    Svensk ordbok
  6. Utlänningsnämnden

    Utlänningsnämnden, självständigt statligt organ, inrättat 1937, bl.a. för att tillvarata utlänningars rättsskydd, särskilt i fråga om politiskt flyktingskap.
  7. Utlänningskommissionen

    Utlänningskommissionen, egentligen Statens utlänningskommission, inrättad 1944 genom sammanslagning av UD:s expedition för utländska passärenden med enheter inom Socialstyrelsen, bl.a. utlänningsbyrån.
  8. utlänningspolis

    utlänningspolis, informell benämning på polisman som utför arbetsuppgifter som enligt utlänningslagen ska fullgöras av polismyndighet.
  9. utlänningsförbehåll

    utlänningsförbehåll, klausul som innebar att utländska rättssubjekts inflytande i svenska begränsades på så sätt att de endast fick förvärva s.k. fria aktier.
  10. rösträtt

    rösträtt, rätt att avge röst i ett allmänt val till riksdag, kommunfullmäktige, regionfullmäktige samt folkomröstning; historiskt även rätt att delta i prästval samt kommunalstämmas respektive kyrkostämmas och allmän rådstugas överläggningar och beslut.