1. utlösare

    u`tlösare subst. ~n äv. utlösarn, plur. ~, best. plur. utlösarna ORDLED: ut--lös-ar-en
    Svensk ordbok
  2. nationalism

    nationalism, tankesystem som utgår från att det finns en speciell grupp, nationen, med vissa karakteristika, att de med nationen förknippade värdena och intressena är viktigare än andra kollektiva värden och intressen och att förverkligandet av nationens intressen förutsätter största möjliga politiska oberoende.
  3. nässeldjur

    nässeldjur, Cnidaria, stam vattenlevande djur som omfattar ca 11 000 nu levande arter och har världsvid utbredning i alla hav.
  4. Kubakrisen

    Kubakrisen, en allvarlig politisk kris i relationerna mellan USA och Sovjetunionen 1962, vilken hotade att utlösa ett tredje världskrig.

  5. reflex

    reflex, ofrivillig rörelse utlöst av ett yttre stimulus.
  6. jordbävning

    jordbävning eller jordskalv är en häftig rörelse i jordskorpan så att marken går i vågor och kan flytta på sig flera meter.

  7. Berlinmuren

    Berlinmuren, östtysk gränsmur mellan Västberlin och Östberlin, påbörjad 13 augusti 1961 då gränsen stängdes helt.

  8. stress

    stress, inom psykologisk, medicinsk och allmänbiologisk vetenskap de anpassningar i kroppens funktioner som utlöses av fysiska eller psykiska påfrestningar, stressorer (stressfaktorer).

  9. agens

    agens, verksam eller utlösande faktor, inom medicinen vanligen smittämne ( infektiös agens).
  10. plattektonik

    plattektonik (avstavas platt-tektonik) beskriver hur stora plattor i jordskorpan, ofta hela kontinenter, rör sig långsamt i förhållande till varandra.