1. värde

    värde, allmänspråkligt och filosofiskt begrepp. Något är ett värde eller att något har värde.
  2. pH-värde

    pH-värde, se pH.
  3. värdegrund

    värdegrund, de grundläggande värderingar som formar en individs normer och handlingar.

  4. instrumentellt värde

    instrumentellt värde, det värde något har som medel till något annat, vilket kan innebära (1) att det är ett medel till något som har värde eller (2) att det är ett bra medel till något som önskas av någon – eller ev. bägge samtidigt.
  5. värdering

    värdering, handlingen att sätta ett (positivt eller negativt) värde på något eller resultatet av att utföra en sådan handling.
  6. intrinsikalt värde

    intrinsikalt värde, det värde något har enbart i kraft av sina inre egenskaper, sin egen natur, och alltså oberoende av sina konsekvenser och andra yttre omständigheter.
  7. värdeobjektivism

    värdeobjektivism, teori som hävdar att det finns objektiva värden eller att värdeomdömen kan vara sanna och som samtidigt hävdar att värdeomdömen inte bara handlar om människors attityder.
  8. värdeteori

    värdeteori, gren av filosofin inom vilken man studerar värdeomdömen (normer och värderingar) ur språkfilosofisk, kunskapsteoretisk, metafysisk och logisk synpunkt.
  9. värdenihilism

    värdenihilism, den allmänt vedertagna benämningen (ehuru ursprungligen myntad av motståndare) för den uppsaliensiske filosofen Axel Hägerströms värdeteori.
  10. värdesubjektivism

    värdesubjektivism, teori som hävdar att värdeomdömen är subjektiva i någon mening, t.ex. att de egentligen är beskrivningar av människors subjektiva reaktioner eller uttryck för sådana reaktioner.