1. värdepapper

    värdepapper, handling vars värde kan bestämmas i pengar och som utgör en förmögenhetstillgång möjlig att omsättas på den allmänna marknaden, t.ex. aktier och obligationer.
  2. värdepapperisering

    värdepapperisering, securisation, engelska securitization, användande av särskilt kreditvärdiga delar av en banks eller ett finansbolags låneportfölj som underlag för emission av obligationer.
  3. räntebärande värdepapper

    räntebärande värdepapper, värdepapper som lämnar en viss bestämd ränta till innehavaren, under förutsättning att värdepapperet innehas hela löptiden.
  4. värdepappershandel

    värdepappershandel, handel med värdepapper.
  5. värdepappersbolag

    värdepappersbolag, ett värdepappersinstitut som har fått Finansinspektionens tillstånd att köpa och sälja värdepapper på uppdrag av en kund.
  6. värdepappersinstitut

    värdepappersinstitut, företag, t.ex. banker eller värdepappersbolag, som fått Finansinspektionens tillstånd att köpa och sälja värdepapper för kunders räkning samt utländskt företag som bedriver värdepappersrörelse vid filial i Sverige.
  7. värdepappersrörelse

    värdepappersrörelse, verksamhet som består i att yrkesmässigt tillhandahålla investeringstjänster eller utföra investeringsverksamhet.
  8. Värdepapperscentralen

    Värdepapperscentralen, VPC AB, 1971–2004 företag inom värdepappersbranschen, se Euroclear Sweden.
  9. värdepappersfond

    värdepappersfond, fond som följer EU:s direktiv och som fritt får säljas inom EU.
  10. Nobelpris

    Nobelpris, vart och ett av de pris som ur en donation av Alfred Nobel årligen utdelas på dennes dödsdag 10 december.