1. språksociologi

    språksociologi, även, med en oftast synonym benämning, sociolingvistik, vetenskapsgren som utforskar förhållandet mellan språk och samhälle och språkanvändning som socialt beteende.

  2. notarie

    notarie, i olika sammanhang använd och därför oprecis titel för en – i regel juridiskt utbildad – tjänsteman eller fri yrkesutövare.
  3. new public management

    new public management, NPM, samlingsbegrepp för organisatoriska och styrningsrelaterade reformer inom den offentliga sektorn, ofta inspirerade av det privata näringslivet.
  4. borgare

    borgare, ursprungligen invånare i en stad, senare person tillhörig en särskild klass i samhället.

  5. medicin

    medicin, benämning på de kunskapsområden som ligger till grund för förebyggande och behandlande åtgärder inom human- och veterinärmedicin.

  6. skråväsen

    skråväsen, ett system för organisation i synnerhet av hantverk där yrkesutövarna är sammanslutna i föreningar, skrån, med särskilda privilegier.
  7. learning by doing

    learning by doing, term lanserad vid 1800-talets slut av John Dewey som benämning på det centrala i hans pragmatiska pedagogik.
  8. evidensbaserad medicin

    evidensbaserad medicin, EBM, evidensbaserad sjukvård, inom medicinskt arbete medveten och systematisk användning av bästa tillgängliga vetenskapliga faktaunderlag (evidens), tillsammans med klinisk erfarenhet och patientens preferenser.
  9. bonde

    bonde betyder ursprungligen ’fast boende’; senare har ordet övergått till att beteckna jordbrukare.
  10. Ny demokrati

    Ny demokrati, Nyd, svenskt politiskt parti, grundat 1991 av företagarna Ian Wachtmeister och Bert Karlsson, representerat i riksdagen 1991–94.