1. ätt

    ätt, detsamma som släkt i fråga om forn- och medeltida förhållanden och om furstliga och adliga släkter.
  2. ättiksyra

    ättiksyra, isättika, metankarboxylsyra, CH 3COOH, färglös vätska med stickande lukt, smältpunkt 16,6 °C, blandbar med vatten i alla proportioner.
  3. ättika

    ättika, färglös vätska framställd genom jäsning av etanolhaltig vätska med hjälp av ättiksyrabakterier eller genom utspädning av ättiksyra med vatten.
  4. ättiksprit

    ättiksprit, färglös vätska framställd genom ättikjäsning av etanolhaltig vätska.
  5. ättiksyraanhydrid

    ättiksyraanhydrid, (CH 3CO) 2O, färglös vätska med stickande lukt, kokpunkt 139 °C. Ättiksyraanhydrid är en viktig industriell mellanprodukt som bl.a. används vid framställning av cellulosaacetat och acetylsalicylsyra.
  6. ättiksyrabakterier

    ättiksyrabakterier, grupp aeroba bakterier som kan omvandla alkoholer till karboxylsyror, t.ex. etanol till ättiksyra.
  7. ätt

    ätt, benämning på del av runraden.
  8. ättestupa

    ättestupa, hög, brant klippa där enligt traditionen orkeslösa åldringar kastades eller kastade sig ner.
  9. ättebot

    ättebot, ättarbot , böter som erlades som gäld för dråp under äldre medeltid.
  10. ättesamhälle

    ättesamhälle, samhälle uppbyggt av ätter och släktskapsband.