Frågor och svar – NE SKOLA

NE SKOLA

Fråga: Vad är NE SKOLA?

Svar: NE SKOLA är vår stora satsning på skolans värld med vårt uppslagsverk i en specialversion för skola (Enkel). På NE.se hittar du också mängder av andra funktioner och material som är skapade av oss på NE och anpassade för skolan, t.ex. temapaket, ordböcker på svenska, engelska, spanska, franska och tyska samt digitala läs- och hörförståelseövningar. Här finns även material som andra användare har bidragit med. Detta material hittar du i Läxhjälpen och bland läropaketen.

Läs mer (PDF) »

Personligt konto

Fråga: Varför ska jag skaffa ett personligt konto?

Svar: På skolor som omfattas av ett kommunavtal (eller friskolor med motsvarande avtal.) kan lärare och elever teckna personliga konton. Den som har ett personligt konto får egna inloggningsuppgifter och kan komma åt NE.se överallt, även hemifrån. Dessutom kan man skapa egna läropaket och övningar i Läxhjälpen på NE SKOLA.

Skaffa personligt konto

Fråga: Hur gör jag för att skaffa ett personligt konto?

Svar: Logga in på NE.se på en dator på skolan och gå till NE SKOLA:s startsida. Se till att kommunens eller skolans namn står i sidhuvudet. Klicka på Skapa personligt konto till höger om kommunens eller skolans namn. Välj på nästa sida om du är Skol- och bibliotekspersonal eller Elev. Fyll i dina uppgifter och klicka på Skapa konto längst ner på sidan. Dina personliga inloggningsuppgifter kommer nu att skickas till den e-postadress du uppgav i formuläret.

Om du är inloggad på skolans abonnemang och istället vill använda ditt personliga konto för att till exempel skapa en Läxhjälpenövning klickar du på Personlig inloggning och fyller i dina inloggningsuppgifter. Nu kommer du att se ditt eget namn istället för kommunens eller skolans namn. Se film: Skapa personligt konto.

Välj sökkälla

Fråga: Hur använder jag sökällorna ovanför sökrutan?

Svar: Klicka ovanför sökrutan för att välja sökkälla på NE.se. Om du till exempel bara vill göra sökningar bland de encyklopediska artiklarna klickar du på Encyklopedi och skriver in det ord du vill söka på i sökrutan och klickar på Sök. Du får nu enbart upp encyklopediska artiklarna i träfflistan. Vill du istället enbart söka i den svenska ordboken klickar du på fliken Svensk ordbok. Välj Engelsk ordbok vid översättning till och från engelska.

Översätt ord

Fråga: Hur gör jag för att översätta ord från svenska till engelska eller tvärtom?

Svar: Om du vill översätta ett engelskt ord till svenska eller ett svenskt ord till engelska ska du använda dig av den engelska ordboken. Klicka på Engelsk ordbok ovanför sökrutan, skriv in ordet du vill översätta i sökrutan och klicka på Sök. Du får nu enbart fram översättningar ur den engelska ordboken i träfflistan. Se film: Svensk och engelsk ordbok .

Tillbaka till startsidan

Fråga: Hur gör jag för att komma tillbaka till startsidan för NE SKOLA?

Svar: Klicka på NE-logotypen i det gröna sidhuvudet för att komma tillbaka till startsidan.

Läxhjälpen

Fråga: Vad är Läxhjälpen?

Svar: Läxhjälpen är ett verktyg som gör det lättare att göra läxorna – och dessutom blir det roligare. Här finns en mängd övningar som passar olika skolår och ämnen. Dessutom kan du skapa egna övningar. Alla som är abonnenter på NE SKOLA har tillgång till Läxhjälpen: elever, lärare och kommuner. Läxhjälpen hittar du under Tester högst upp till höger på NE SKOLA:s startsida.

Läxhjälpen – skapa övningar

Fråga: Vem kan skapa övningar i Läxhjälpen?

Svar: Alla som har ett personligt konto på NE.se med eget användarnamn och lösen kan skapa övningar i Läxhjälpen. På skolor som omfattas av ett kommunavtal har samtliga lärare och elever möjlighet att teckna personliga konton utan extra kostnad. Detsamma gäller även friskolor med motsvarande avtal. Se film: Skapa personligt konto.

Temapaket

Fråga: Vad är Temapaket?

Svar: Ett temapaket är en samling av olika resurser som NE har satt samman kring ett visst ämnesområde. Ett temapaket innehåller alltid både fakta och pedagogiskt material, som t.ex. faktafrågor, övningar och fördjupningsuppgifter. I temapaketen finns dessutom lärarhandledningar.

Läropaket

Fråga: Vad är Läropaket?

Svar: Ett läropaket är en typ av paket som användare själva kan skapa och lägga upp på NE SKOLA. Alla som har NE SKOLA och ett personligt konto med eget användarnamn och lösenord kan skapa egna paket. Ett läropaket kan användas som en samling av olika typer av innehåll. Det kan bestå av bilder, film, ljud och dokument samt tips och länkar till andra resurser såsom övningar i Läxhjälpen, artikeltips, länktips m.m. Det kan vara både eget material och innehåll från NE.se. Ett läropaket kan vara upplagt som underlag till en lektion eller fungera som inspiration för andra användare. Det kan vara hur litet eller stort som helst. Se film: Skapa läropaket

Läropaket – sprida egna

Fråga: Hur gör jag för att dela med mig av mitt läropaket till andra?

Svar: Om du skickar in ditt paket kan NE lägga ut det på NE SKOLA så att andra användare kan ta del av ditt material. Vill du skicka in ditt paket som ett läropaket går du in på Min sida, klickar på Mina paket och bockar för det paket du önskar skicka in. Klicka därefter på Skicka in. Läropaketet skickas då till NE som kommer att granska ditt läropaket och sedan göra det tillgängligt för andra användare. Detta förutsätter att paketet inte innehåller något olämpligt material. Observera att ett paket måste vara ämnes- och åldersklassat samt innehålla en beskrivning för att kunna skickas in som läropaket. Om du vill dela med dig av ditt paket till en mindre skara NE-användare, till exempel en klass eller några kollegor, innan det är godkänt och publicerat som läropaket kan du kopiera länken till ditt paket och skicka det vidare. Länken är den adress som står i webbfönstret när du har ditt paket öppet.

Läropaket – hitta andras

Fråga: Hur hittar jag läropaket som andra gjort?

Svar: Klicka på Läropaket under rubriken Paket överst till höger på sidan. På denna sida har du tillgång till samtliga publicerade läropaket. Du kan sortera dem efter popularitet, publiceringsdatum eller bokstavsordning med hjälp av knapparna längst ner i träfflistan. Du kan också söka efter ett visst läropaket genom att skriva in titel eller skapare i sökrutan och/eller välja skolnivå och ämne nedanför sökrutan och klicka på Sök.

Läropaket – granskning

Fråga: Hur vet jag att andras läropaket inte innehåller olämpligt material?

Svar: NE granskar läropaketen innan de görs tillgängliga för andra användare. Läropaket med olämpligt eller olagligt innehåll, t.ex. rasistiska uttalanden, förtal eller bilder som saknar tillstånd för publicering, godkänns inte.

Läropaket – ta bort

Fråga: Hur gör man om man vill ta bort ett av sina läropaket?

Svar: Om du vill ta bort ett läropaket kan du gå in på sidan Mina paket och klicka på ikonen Ta bort för det paket som du vill radera. Om du däremot skulle vilja ta bort ett läropaket som du har skickat in måste du kontakta NE. Anledningen till att du inte kan ta bort ett inskickat läropaket på samma sätt som du raderar ett icke inskickat läropaket är för att inskickade läropaket är publicerade och finns tillgängliga för alla användare på NE SKOLA.

Allmänna avtalsvillkor

Fråga: Var hittar jag villkor för användning av NE.se?

Svar: Under länken nedan finner du alla villkor som gäller för användning av NE.se.

Allmänna avtalsvillkor

Kundcenter

• E-post: kundcenter@ne.se
    Telefon: 010-330 46 00
  • NE kundcenter
    Box 890
    201 80 Malmö
  • Öppettider
    Mån–fre: 9.00–12.00