NE SKOLA:s sex- och samlevnadschatt

Torsdagen den 10 februari hade vi en sex- och samlevnadschatt på NE.se där Kärleksakuten ryckte ut och svarade på frågor. Här har vi samlat några av svaren från chatten. I vecka 12 ges ett andra tillfälle att chatta om sex och samlevnad med Kärleksakuten på den här sidan.


<nicki> Det snackas ofta om g-punkten i spalter, vad är det för något?
<Kärleksakuten> G-punkten är ett område framtill inuti slidan som kan vara skönt att massera. G-punkten kan man hitta liksom på framsidan av slidan några cm in. Den brukar beskrivas som en lite ”skrovlig” struktur som sväller upp då man är kåt. Den gillar att bli tryckt på och man kan till exempel stimulera den genom att göra en ”komsi komsi” rörelse med fingrarna uppåt utåt. En del beskriver att man känner sig kissnödig när man trycker på den, så det kan vara ett sätt att veta att man har kommit rätt. Kan man försöka slappna av och ignorerar kissnödighetskänslan i början så kan det vara riktigt skönt. Man brukar kalla prostatan för killars G-punkt. Den kommer man bäst åt genom att trycka på mellangården (området mellan anus och pungen) eller genom att föra in något, tex. ett finger, i analen och trycka uppåt utåt. Alltså ganska likt det sätt på vilket man kommer åt den kvinnliga G-punkten.

<Mille> Varför blir man ibland låg när man ska få mens?
<Kärleksakuten> Jag antar att du syftar på PMS som många upplever i samband med mens. Under menscykeln är det mycket som händer med hormoner i kroppen och många kan uppleva att de blir deppiga, lättretliga etc. Du är med andra ord inte ensam om att känna så.

<sol> Måste man välja om man gillar flera?
<Kärleksakuten> Det är helt ok att gilla flera. Den känslan kan ingen ta ifrån dig. Men däremot kanske man ska se till att inte såra andra om inte de också tycker det är ok att du gillar flera samtidigt.

<tomten>Hej! Jag rakade pungen för någon vecka sen för det läste jag att man skulle göra. Nu kliar det en massa. Är det normalt?
<Kärleksakuten>Det är absolut normalt. Det finns flera produkter som kan lugna ner efter rakning som du kan köpa t.ex. på apoteket. Några viktiga saker att tänka på om man vill raka sig är: Använd en vass hyvel, någon typ av oparfymerad rakkräm, och smörj gärna med någon olja efteråt. Det är inte ovanligt att man kan få lite irriterad hud och även lite inflammerade hårsäckar om man inte har varit tillräckligt varsam när man rakade sig. Eller bara har känslig hy. Då är det bästa tipset att lägga ner helt med rakningen tills huden har fått vila Om känsel och behåring - det är nog så att en del upplever att de blir känsligare om de rakar sig, dvs. en del tycker att det är skönare om de har rakat sig. Medan en del tycker att känseln ökar om de har håret kvar, det sitter nerver i hårrötterna. Om rakning hos partnern är det kanske mer en estetisk fråga, om man tycker att det är snyggast med håret som det är eller med mindre hår.

<tomten>Är det farligt att raka sig?
<Kärleksakuten>Nej, det är inte farligt, men det kan öka risken för svampinfektioner hos framför allt tjejer. Håret är till för att bilda en luftspalt mellan underliv och kläder så att det inte blir för instängt.

<Mille>Varför ska man raka pungen?
<Kärleksakuten>Det är upp till var och en att göra vad de känner för. Alla är olika och vissa tycker att det är mer estetiskt tilltalande med rakat underliv medan andra inte tycker så. Vissa upplever också en ökad känslighet efter att de rakat sig. Men det viktigaste är alltid att göra det du själv är bekväm med.

<robino>Är det bra att börja mjukt sen ta i lite hårdare när man har sex?
<Kärleksakuten>Det finns inget generellt rätt eller fel eller någon specifik ordning som saker skall komma i. Så länge båda vill och tycker om det.

<tomten>Är det sant att Sverige är det enda land där sex med djur är tillåtet? Det är ju helt sjukt i så fall.
<Kärleksakuten>Det finns ingen specifik lag i Sverige om sex med djur. Däremot faller det i praktiken under misshandel av djur.

<robino>hur ska man fråga en tjej om man vill ha sex?
<Kärleksakuten>Man kan fråga rakt ut: Vill du ha sex? Man kan också bara vara lyhörd och känna av om den andra är med på det när man närmar sig en sådan situation. Man måste komma ihåg att man får avbryta när som helst om man inte vill fortsätta.

<molly>Varför gör det ibland ont när man har samlag?
<Kärleksakuten>Det skall inte göra ont att ha sex, men om det gör det kan det bero på att man som tjej inte är tillräckligt våt eller att man är nervös eller spänd. Som kille kan det gör ont om man har trång förhud eller om strängen är lite kort. Med strängen syftar jag på den struktur som även benämns frenulum som går på undersidan av kuken upp till ollonet. Här är killarna extra känsliga för smek, vibrationer etc.

<kil>Vem kommer jag bli ihop med?
<Kärleksakuten>Hmm ja, vem är svårt men är det inte Alla hjärtans dag snart? Kanske dags att snacka med den där personen som är lite extra speciell?

<tomten>Vad är poängen med omskärning? Varför är det okej att omskära killar men det är ett sånt jäkla snack om nån tjej skulle bli omskuren?
<Kärleksakuten>Det finns många olika orsaker till omskärelse. T.ex. kan man göra det om förhuden är för trång och killen inte kan tvätta sig ordentligt under förhuden. Då brukar det också göra ont att onanera och ha samlag. I många länder görs omskärelse även av kulturella eller religiösa orsaker. Vid en omskärelse tar man bort killens förhud och man fungerar fortfarande lika bra för det. Vissa upplever att de inte blir lika känsliga efteråt, men att det också kan vara en fördel om man inte får orgasm lika snabbt. När man omskär tjejer är det allt ifrån klitoris som tas bort (killens motsvarighet är ollonet) till att även innefatta inre blygdläppar. Ibland syr man igen slidöppningen förutom ett litet hål så att mensblodet kan komma ut.

<sanne>Vår lärare säger att vi inte får säga kuk när vi pratar om sex på biologin hur gör ni på Kärleksakuten?
<Kärleksakuten>På Kärleksakuten så brukar vi börja med en övning som går ut på att vi ska komma överens om ett ord eller flera som vi kan använda för resten av utryckningen. Det blir ofta kuk. För det kvinnliga könsorganet brukar det bli lite knepigare. Det är svårt att hitta ett ord som känns bra för alla. Ibland slutar det med att vi inte har något ord alls. RFSU tycker fitta är ett bra ord och vi tycker vi också så vi jobbar på att ”reclaima” det ordet. Vi försöker hitta ord som alla är bekväma med att använda under lektionen. Vad man däremot väljer att använda för ord privat är upp till var och en. Vi tycker det viktigaste är att man har något ord att benämna sitt eget könsorgan oavsett vilket ord det är.

<sanne>Vi har snackat om det där med att man tycker att vissa killar/tjejer luktar gott och att man gillar att ha sin killes kläder för att de luktar som han. Påverkar det vem man blir kär i? hur de luktar alltså ...
<Kärleksakuten>Sanne: Ja det finns en massa forskning kring detta med lukt. Att lukten ska få en att välja en partner med passande gener t.ex. Detta skulle i så fall bero på feromoner som vi sprider runt oss. Feromoner är ämnen man sprider och uppfattar omedvetet. Att man gillar att ha något att lukta på som påminner om ens partner är väl däremot inte så konstigt. Det finns forskning som talar för att man skulle välja partner som har anlag för immunförsvar så olikt ens eget som möjligt, allt för att få avkommor med bra immunförsvar. Däremot är det ju så att det finns andra saker som ännu mer bestämmer vem man vill vara ihop med, som att personen är trevlig, rolig, smart ...

<moderator2>finns det någon fråga som ni ALLTID brukar få när ni är ute och träffar ungdomar, Kärleksakuten?
<Kärleksakuten>Vi brukar alltid få frågor om vad som är normalt och inte normalt. Till exempel hur stor en normal kuk är, om det är normalt att kuken är sned, om det är normalt att ha olika stora bröst, om det är normalt att man är kåt mest hela tiden osv. Och svaret på frågan är: allt ovanstående är fullkomligt normalt!

<peter>Hur kom könsjukdomar till från början?
<Kärleksakuten> Jag vet inte hur könssjukdomar har uppstått, det är som med alla virus och bakterier som är en del av evolutionen. De har helt enkelt lyckats överleva. Och så länge folk har oskyddat sex kommer de fortsätta att spridas.

<moderator2>Finns det något preventivmedel som är bättre än andra mot könssjukdomar?
<Kärleksakuten> Det finns många olika preventivmedel när det gäller att skydda sig mot graviditet, men när det gäller könssjukdomar är det enbart kondom, femidom (kvinnlig kondom) och slicklapp som fungerar. Andra medel, som t.ex. p-piller eller p-stav skyddar bara mot graviditet.

<Moderator1>Vad är en slicklapp?
<Kärleksakuten> Slicklapp använder man vid oralsex på en tjej och den kan tillverkas genom att klippa upp en kondom.

<moderator2>Hur gör man om man som lärare vill ha besök från Kärleksakuten?
<Kärleksakuten>Då går man in på Kärleksakutens hemsida, www.karleksakuten.se och så skickar man ett mail till den lokalort som är närmast!

<moderator2>Hur funkar det när ni är ute och besöker klasser, Kärleksakuten?
<Kärleksakuten>När Kärleksakuten är ute och besöker skolor brukar vi vara 2–4 st som kommer ut i 2,5–3 timmar vanligtvis. Vi träffar vanligtvis ungdomar som är 13–19 år gamla. Vi brukar ha genomgång av bland annat anatomin av könsorganen och försöker göra undervisningen så interaktiv som möjligt ihop med klassen. Vi har alltid en anonym frågelåda med oss där vi svarar på alla ungdomarnas frågor.

<Kärleksakuten> Det var supertrevligt att prata med er alla! Tack för idag! Bra frågor hörni!

Vad är Kärleksakuten?

Relaterat material

Här hittar du övningar med tillhörande lärarhandledning samt exempelvis reportage, filmer, kunskapstest och en mängd andra resurser som du kan ha nytta av i skolarbetet.
Temapaket Sex och samlevnad »