djupfrysning, metod att bevara hållbarheten hos livsmedel genom att frysa ner dem mycket snabbt och därefter lagra dem vid låga temperaturer. Ordet djupfryst är en svensk benämning; i USA kallas livsmedlen frozen foods och metoden quick-freezing eller numera ofta IQF (individual quick freezing).

Att stark kyla bidrar till att bevara livsmedel har man vetat mycket länge. De arktiska folken har utnyttjat kylan för att lagra sin mat längre tider. I Norrland har bl.a. samerna alltid förvarat livsmedel utomhus vid stark

(80 av 798 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Göran Tegner

Litteraturanvisning

Nyheter och problem på frysområdet, SIK-rapport nr 382 (1975);
Recommendations for the Processing and Handling of Frozen Foods, utgiven av Institute of Refrigeration (1986);
C.E. Danielson m.fl., Livsmedel 1–2 (1985);
M. Jul, The Quality of Frozen Foods (1984);
D. Tressler m.fl., The Freezing Preservation of Foods 1–4 (1968).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, djupfrysning. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/djupfrysning