Mjölk som livsmedel utgörs av mjölk från nötkreatur och vattenbufflar. Mjölk från andra djurarter måste märkas med art, t.ex. get eller får.

I Sverige är konsumtionen av mjölk och speciellt av kulturmjölk (filmjölk

(33 av 231 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Produktion

Efter mjölkningen samlas mjölken i en gårdstank där den kyls till 4 °C. Mjölken transporteras sedan i mjölkbil till ett mejeri, där den behandlas och förpackas. Behandlingen omfattar separering, standardisering, homogenisering, vitaminering och pastörisering.

Vid separationen skiljs skummjölk från grädde med hjälp av centrifugering i en separator. Vid standardiseringen blandar man

(51 av 351 ord)

Medverkande

  • Leif Hambraeus
  • Låtta Skogh
  • Rangne Fondén
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Mjölk som livsmedel. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/mjölk/mjölk-som-livsmedel