sherry [engelskt uttal ʃeʹri] (engelska; till det spanska stadsnamnet Jerez), starkvin

(11 av 44 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Produktion

Sedan druvmusten jäst till ett torrt vin förs vinet över på ekfat (engelska butts) eller tankar. Vinerna i faten provas i december eller januari och klassificeras i olika grupper beroende på vilken typ av sherry de förväntas ge. En del viner förväntas utveckla

(43 av 307 ord)

Solerasystem

Sherryn, oberoende av om den ska bli fino eller oloroso, lagras på ekfat som bildar ett s.k. solerasystem. Ekfaten staplas på varandra, ofta i fyra lager, men det förekommer solerasystem med 7–14 lager. Ibland bildar solerasystemet en pyramidform, men numera förekommer också helt andra former där faten inte staplas på varandra. Det är inte solerans form utan den inbördes relationen mellan vinerna i faten

(64 av 454 ord)

Slutlig klassificering

När vinet börjar mogna är det dags för en slutlig klassificering. Det finns ett mycket stort antal beteckningar på olika varianter av sherry. En fino buteljeras vanligen efter en genomsnittsålder av 5 år. Kommersiella stilar av typen amontillado och cream lagras i 5–10 år. Vissa stilar lagras upp till 25 år eller mer. Sherry med årgång eller angiven egendom för produktion förekommer, men har varit ovanligt. Inför buteljeringen är all sherry torr. Vill man ha en sherry

(77 av 546 ord)

Medverkande

  • Urban Laurin
Källangivelse
Nationalencyklopedin, sherry. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/sherry