God jul och gott nytt år önskar NE!

Vi på NE tackar alla våra kunder för det här året och önskar en riktigt god jul.

Det är en dag kvar till julafton, dagen före doppardagen och det vi kallar lillejul. 2016 har varit ett intensivt år i världspolitiken. Samtidigt som många i världen hoppas på rim och reson så varvar några av oss ner och ägnar lillejul åt en klassisk rimstuga.

NE:s och Norstedts ordböcker är den naturliga källan till fyndiga formuleringar i julklappsrimmen för nära och kära. Här hittar du användbara svenska synonymer och översättningar mellan svenska och engelska, tyska, spanska, franska och arabiska.

I uppslagsverket hittar du fakta om allt som har med julen att göra, som till exempel att ordet jul härstammar ur fornvästnordiska jól. ”Ordet jól dyker upp första gången ca 900 i ett hyllningskväde till Harald Hårfager i formen ”dricka jul”. Men tidpunkt och innehåll är ovissa; sannolikt handlade det snarare om en fruktbarhetsfest, ett alvablot på senhösten till ”god årsväxt och fred”, än om ett midvinterblot som i Snorre Sturlassons kungasagor".

Läs även om den judiska högtiden Chanukka och festkalendern som redogör för de stora världsreligionernas högtider under året.

Våra många och trogna skolanvändare kan även fördjupa sig i temapaketet om julen (ÅK:4-6).

Vi har ett väldigt spännande nytt år framför oss. År 2017 tillträder Donald Trump som president i USA. Frankrike väljer en ny president och frågan som vi alla ställer oss är om inbördeskriget i Syrien nu får ett slut? Det världspolitiska året börjar med att Sverige går in som ordförande i FN:s säkerhetsråd 1 januari då även Ban Ki Moons efterträdare António Guterres tillträder.

I januari 2017 lanserar vi även nya Ord.se, en ordbokstjänst med hög tillförlitlighet och kvalitet, baserad på Norstedts randiga ordböcker och NE:s egna ordböcker.

Följ utvecklingen i världen och ha full koll på språket med NE:s kunskapstjänster och läromedel 2017.

Men först – ha en riktigt god jul!