Uppslagsverket

Apelsin

Apelsin (äldre nederländska appelsina, lågtyska Appelsine, av appel ’äpple’ och Sina ’Kina’), Ciʹtrus × auraʹntium Sinensis-gruppen (synonym Ciʹtrus × sineʹnsis), sortgrupp i familjen vinruteväxter. Den har 5 till drygt 10 cm stora, klotrunda till ovala frukter som i botanisk mening är bär. Skalet är orange och ibland lätt rödanlupet. I tropikerna förblir apelsinerna ofta gröna vid mognaden. Det är ganska lätt att skala frukterna utan verktyg. Fruktköttet är saftigt, sötsyrligt och aromatiskt och hinnorna runt klyftorna är tunna. Beroende på sort finns eller saknas kärnor. Apelsiner äts främst färska, i form av juice eller som marmelad.

Sorter och botanik
Man skiljer på tre grupper av apelsiner: blonda apelsiner, som har ljust, gulorange fruktkött, blodapelsiner, som har olika grader av rött fruktkött och ofta rödanlupet skal, samt navelapelsiner, som har blont fruktkött med en liten krans av extra klyftor i övre ändan av frukten.

Till de vanligaste blonda apelsinerna hör sorterna ’Valencia’, ’Shamouti’ (som ofta kallas jaffaapelsin), ’Cadenera’ och ’Berna’. Till blodapelsinerna hör ’Sanguinello’, ’Doblefina’, ’Moro’ och ’Spanish Sanguinelli’. Den klassiska, saftiga navelapelsinen är ’Washington’, men numera säljs också ’Navelina’ och ’Newhall’.

Apelsin är ett litet, ibland tornigt träd med blad vilkas skaft är tydligt vingade och ledade mot bladskivan. Blommorna är kritvita och väldoftande. Växten är en kulturprodukt från sydöstra Asien och introducerades i Europa under 1400-talet. Den odlas nästan uteslutande i områden med medelhavsklimat, till exempel i länderna runt Medelhavet, i Australien, Sydafrika och södra USA samt i Syd- och Mellanamerika.

Odling
Apelsin föredrar ett subtropiskt, frostfritt klimat med temperaturer från 25–35 °C och väldränerade jordar. Fröplantor av apelsin är oftast sortäkta, men har en senare och mer ojämn fruktmognad. För kommersiell odling förökas apelsinen därför genom ympning på en grundstam av till exempel citron, citrontörne eller apelsinsorter som selekterats för att användas som grundstammar. Ympunderlaget varierar i härdighet, resistens mot sjukdomar och skadedjur, tillväxthastighet och anpassning till olika jordar. Möjligheten att kombinera egenskaper i ympunderlaget och apelsinsorter gör att apelsin kan odlas i ett större antal områden.

Omkring 6–9 månader efter blomning är frukten mogen för skörd. Ympade träd börjar producera frukt cirka två till tre år från plantering. Det dröjer 10 år innan träden uppnår full skörd, det vill säga cirka 90–130 kg frukt per år. Genom import av apelsiner från länder på både södra och norra halvklotet kan säsongen utsträckas till nästan hela året.

Ta del av vårt julerbjudande och få NE Utforska i ett helt år för endast 295 kr.
Använd kod NEJUL19 och spara 50 %.

Prova gratis i 7 dagar