Spöklik helgonhögtid

Under veckan firar barn och vuxna över hela landet Halloween genom att klä ut sig och gå på godisjakt. Men vad är egentligen skillnaden mellan denna amerikanskt präglade högtid och allhelgonadagen, alla helgons dag och alla själars dag?

Halloween kommer från engelskans All Hallow’s Evening (‘Alla helgons afton’) och är namnet på allhelgonaafton i anglosaxiska länder. Halloween firas alltid den 31 oktober. Vid denna tid firade de forntida britannerna sommarens slut och det nya årets början, tog hem kreaturen från betesmarkerna och trodde att onda väsen och spöken varit i farten nattetid, varför man tände eldar i det fria i avsikt att skrämma bort dem. Åtskilliga av dessa traditioner levde vidare efter kristnandet och övertogs sedermera av de invandrande germanfolken.

Med tiden förvandlades de till barnupptåg, och dit hör det tiggeri som utövas vid Halloween av barn som medför ”dödskallar” av utskurna pumpor (tidigare kålrötter) med ljus inuti och burna på käppar. I den formen har Halloween framför allt förknippats med amerikansk barnkultur. Under senare delen av 1990-talet spreds intresset för Halloween snabbt också i Sverige. I denna nyare form utmärks Halloween av ett lekfullt skräcktema med utklädsel, vilket också lockat vuxna.

Halloween har en utpräglad färg- och formsymbolik där svart och orange, pumpor och skelett dominerar. Det kommersiella utbudet av Halloweenartiklar, liksom allhelgonahelgen som höstens helg och del av årsrytmen, har bidragit till att ge seden stor genomslagskraft.

Alla helgons dag inträffar däremot på lördagen mellan 31 oktober och 6 november. Tidigare firades minnet av kyrkans helgon 1 november, som har fått behålla namnet allhelgonadagen. På alla helgons dag firas alla de kristna helgonen och på söndagen efter infaller alla själars dag, då man tänker särskilt på dem som dött under året. I modern tid har i Sverige alla helgons dag blivit den dag då vi minns de avlidna, och landets begravningsplatser smyckas med tända ljus. Romersk-katolska kyrkan firar alla helgons dag 1 november och alla själars dag 2 november.

Läs mer om Halloween på NE.se