Uppslagsverket

Julstjärna

Julstjärna, Euphoʹrbia pulcheʹrrima, art i familjen törelväxter. Julstjärna, i släktet euforbior, har lysande röda, ibland rosa eller vita, skyltande högblad utanför den gula, diskreta blomställningen.

Det är en flerårig, på sina naturliga växtplatser 3–4 m hög, delvis förvedad ört, vid odling inomhus 25–100 cm hög. Den har en vanligen förgrenad stjälk med ovala, mer eller mindre flikiga blad. Blommorna, som sitter i toppen av skotten, är små och gula; de är enkönade, och hon- och hanblommor sitter på samma planta (sambyggare). Runt blommorna sitter färgade högblad, vilka hos vilda former är röda, hos odlade dessutom rosa eller vita, ibland tvåfärgade i dessa färger.

Arten, som hör hemma i Mexico, odlas mycket ofta som prydnadsväxt för inomhusbruk också i Sverige och särskilt till julen; växten är en kortdagsväxt, som med lämplig kortdagsbehandling kan fås i blom redan i september.

Julstjärna återfinns ofta i tropiska trädgårdar. Genom förädling, och även genom att stamförkortande, kemiska medel används, har lågvuxna och bladhållande former erhållits. Julstjärna, som är en av våra vanligaste prydnadsväxter, är känslig mot kyla och kräver temperaturer överstigande 15 °C. All odling sker i växthus för försäljning till julen.

Ta del av vårt julerbjudande och få NE Utforska i ett helt år för endast 295 kr.
Använd kod NEJUL19 och spara 50 %.

Prova gratis i 7 dagar