Uppslagsverket

Lutfisk

Lutfisk, torkad fisk som behandlats i sodalut. Numera framställs nästan all lutfisk industriellt, och råvaran är till större delen maskintorkade filéer av långa eller sej. Dessa blötläggs i vatten i 4 dygn. Därefter tillsätts släckt kalk och soda i en mängd som varierar med torrfiskens kvalitet och storlek.

Efter 4 dygn i denna lut läggs långan över i nytt, rent vatten och får svälla i ca 4 dygn, varefter sköljning och urvattning tar vid i 3–4 vattenomläggningar och under ca 10 dagar. Hela lutningsprocessen tar 28–31 dagar.

I bondehushållets almanacka var Anna-dagen (9/12) tidpunkten för vattenläggning av julens lutfisk. Metoden härstammar troligen från norra Tyskland eller Nederländerna, är känd sedan senmedeltiden men fortlever endast i Norden, där den särskilt förknippas med julfirandet – i södra och västra Sverige även med fastan och påsken – som ett minne av jul- och påskfastornas födoregler under medeltiden. Tidigare var dock lutfisk en allmän helg- och festrätt, som även åts vid bl.a. bröllop, Mårten och midsommar. Ett yrke ”fiskblötare” omtalas i Stockholm, Uppsala och Enköping under 1500-talet och ansågs lämpligt för ensamstående kvinnor.

Ta del av vårt julerbjudande och få NE Utforska i ett helt år för endast 295 kr.
Använd kod NEJUL19 och spara 50 %.

Prova gratis i 7 dagar