Uppslagsverket

Valnöt

Valnöt (ett gemensamt germanskt ord med betydelsen ’välsk nöt’, dvs. ’nöt från de romanska länderna’), Juʹglans, släkte valnötsväxter med drygt 20 arter träd från medelhavsområdet till östra Asien och från Nordamerika till Anderna. De parbladiga bladen är välluktande. Frukten är stenfrukt med ätligt, egenartat, veckat och i två delar format frö. Arterna ger också timmer, och många används som prydnadsväxter. Till släktet förs bl.a. grå valnöt (J. cineʹrea), svart valnöt (J. niʹgra) och valnöt. Arten valnöt (J. reʹgia), ibland kallad äkta valnöt, växer vild från Balkanhalvön till Himalaya. Det är ett storvuxet träd med grova grenar. Den hårda, rynkiga stenen i frukten går i handeln under namnet valnöt och fröet ur stenen under namnet valnötskärna. Fröet, som äts färskt eller torkat, innehåller uppemot 60 % fet olja, som kan utvinnas för matlagning och tekniska ändamål. Arten odlas i stor skala i Sydeuropa och Kalifornien. Den förekommer också planterad i Mellaneuropa och på skyddade ställen även i södra Sverige.

Av släktet valnöt odlas främst arterna valnöt och manchurisk valnöt (J. mandshuʹrica); den senare har litet men sött och välsmakande frö. Valnöt odlas på lucker, kalkhaltig, grusblandad men inte torr jord. I Sverige förekommer odling i Skåne, på västkusten och på Gotland. De relativt härdiga arterna grå respektive svart valnöt ger inte frukter för konsumtion.

Flera valnötsarter ger ett uppskattat och värdefullt virke. Viktigast är arten valnöt, som virke vanligen kallat europeisk valnöt, fransk valnöt eller italiensk valnöt, allt efter ursprung, samt arten svart valnöt, som virke kallat amerikansk valnöt. Europeisk valnöt har gråbrun till brun grundfärg med oregelbundna mörkare strimmor. Teckningen är ibland accentuerad av en naturligt vågig växt. Amerikansk valnöt är mörkare brun med violett anstrykning och jämnare i färgen. Virket används främst i form av faner till möbler och inredningar.

Valnöt har sedan 1600-talet varit ett av de vanligaste träslagen i möbler; inom engelsk möbelkonst benämns t.ex. tiden 1650 till ca 1730 valnötsperioden. Som fanervirke har särskilt den livfullt mönstrade masurvalnöten använts, bl.a. för svenska rokokomöbler och stilmöblerna under 1800-talets andra hälft.

Ta del av vårt julerbjudande och få NE Utforska i ett helt år för endast 295 kr.
Använd kod NEJUL19 och spara 50 %.

Prova gratis i 7 dagar