Har du koll på källan?

Fejkade nyheter som delas i sociala medier blir allt större, och på Facebook delades falska nyheter om amerikanska presidentvalet mer än nyheter från etablerade medier.

Problemet med fejkade nyheter som delas i sociala medier blir allt större, och på Facebook delades falska nyheter om amerikanska presidentvalet mer än nyheter från etablerade medier, enligt en undersökning från mediesajten Buzzfeed News.

Mark Zuckerberg talar via satellit under Facebook Social Good Forum på Metropolitan Pavilion 17 november 2016 in New York City. Byline: KEVIN MAZUR/GETTY IMAGES

Facebooks grundare Mark Zuckerberg är medveten om problemet och föreslog i helgen ett antal åtgärder för att stoppa spridandet av desinformation. Bland annat funderar företaget på att investera i teknik för att upptäcka fejkade nyheter.

NE:s temapaket Källkritik lär ut grunderna i hur man bedömer om information är tillförlitlig. Temapaketet är främst avsett för årskurs 7–9 och gymnasiet och innehåller faktafrågor, fördjupningsuppgifter, gruppuppgifter, facit samt en utförlig lärarhandledning.

Dessutom har vi valt ut ett 30-tal relevanta uppslagsord. Vi har också ett 40-tal aktuella videor om källkritik, som du hittar på Play.