Läslust i klassrummet

Lektionstips och aktiviteter som gör läskunniga elever till läsare.

Det är inte bara under läslovet du kan engagera eleverna i läsfrämjande aktiviteter. För att underlätta i arbetet har vi samlat ihop boktips, knep för bättre läsande och ett gäng olika texter att arbeta med i undervisningen. Här uppdelat i 3 olika kategorier, Knep för att läsa och lära, Mot skolbiblioteket och Olika sorters texter.

Har du inte tillgång till NE:s läromedel i dag?

Registrera dig för en provperiod så får du tillgång till allt material på sidan i 30 dagar, helt kostnadsfritt.

Knep för att läsa och lära

Hur gör man för att bli en bra läsare? Tja, utöver att öva, öva och öva så finns det också knep och knåp att ta till för att läsa bättre och komma ihåg mer av det man läser. Här hittar ni några att arbeta med i klassen för såväl bättre läsning som inlärning.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

 

 

.

Mot skolbiblioteket

Vilken funktion har biblioteket? Biblioteket är (bland annat) platsen där vi kan låna och ta till oss all världens litteratur helt gratis. I ett demokratiskt samhälle spelar biblioteket en viktig funktion och ger alla medborgare lika rättigheter att få tillgång till kunskap, information och litteratur. Vägen till litteraturen är inte lång!

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

Olika typer av texter

Olika texter har olika syften. Att se skillnad på en text och en annan är emellanåt svårare än vi kan tro. Till exempel är det fortfarande förhållandevis många högstadieelever som har svårt att skilja på åsikter och fakta. I den här kategorin hittar du avsnitt om hur man ser skillnad på en artikel och en annons, vilka de litterära huvudgenrerna är och mycket annat.

Här hittar du exempel på undervisningsmaterial.

 

Knep för att läsa och lära

Här hittar du ett antal förslag på uppgifter att använda både inför och efter årets läslov.

  • Knep för att läsa och lära. I Svenska f–3 finns det flera kursdelar som bygger upp elevernas läsförmåga. Det finns också ett antal kursdelar som innehåller berättelser. Välj ut en berättelse per nivå som tips på läsning under lovet.
  • Lässtrategier. Ju bättre lässtrategier du har, desto lättare blir det att läsa. I det här avsnittet hittar du både lärarstöd och uppgifter för eleverna i att träna upp sina egna lässtrategier. För svenska och SVA.
  • Därför ska du läsa. Varför ska vi egentligen läsa och hur ser klassens läsvanor ut? I det här avsnittet i SVA och Svenska 7 hittar du både motivation för läsning och hjälp att kartlägga den egna läsningen.
  • Skrivjouren i NE Play. Med de här korta filmerna ger du eleverna nycklar till ett bättre skriftspråk och förklarar hur man formulerar en formell text. Klippen kan användas i skolans undervisning som stöd för skrivande i alla ämnen.
  • Litterära samtal. Din läsupplevelse kan bli större genom det litterära samtalet. Låt eleverna prata om sina läsupplevelser och få fler perspektiv på det de läst. Här får ni lära er att planera och genomföra litterära samtal, både i klassrummet och online. För SVA och svenska 8.
  • Hur funkar synen? Ögat är det som ser texten när vi läser. Men hur funkar egentligen ögat? För biologi i låg-, mellan- och högstadiet.

Boktips – skolbibliotekarien tipsar

Vad är en bra bok för mina elever? Den frågan har naturligtvis mer än ett svar, men ska någon försöka besvara den kan vi inte tänka oss en bättre person än en skolbibliotekarie. Lina Andreasson är just det och bjuder på tolv förträffliga tips på bra böcker för alla åldrar inför läslovet.
.

Mot skolbiblioteket

Vilken funktion har biblioteket? Biblioteket är (bland annat) platsen där vi kan låna och ta till oss all världens litteratur helt gratis. I ett demokratiskt samhälle spelar biblioteket en viktig funktion och ger alla medborgare lika rättigheter att få tillgång till kunskap, information och litteratur. Vägen till litteraturen är inte lång!
 • Vem kan vi lita på? För inte så länge sedan var biblioteket den självklara platsen för att söka information, fakta och kunskap. I dag ser det annorlunda ut. Hur hittar du information som du litar på? För svenska 7.
 • Bibliotek och tidigare generationer. Låt eleverna ta kontakt med en eller flera personer som är lite äldre, till exempel far- eller morföräldrar. Vilken relation har de till biblioteket? Vilket värde sätter de på biblioteket? Varför? För svenska 7.
 • Historisk återblick. Vill du ge dina elever ett historiskt perspektiv på det skrivna ordet och bokens utveckling? Search no more. För svenska 8.
 • Frihet att säga vad vi vill. Tryckfrihet och yttrandefrihet är självklarheter för oss i dag. Men hur kom egentligen dessa tankar till? Svaret, som du hittar i Historia 4–6, ger oss också en förståelse för bokens framväxt och betydelse.
 • Uppfinningen som förändrade allt. Utan tryckpress inga bibliotek. En av det förra seklets stora uppfinningar. Använd uppslagsverket för att ta reda på det som är värt att veta om tryckpressen.

.

Olika sorters texter

 • Epik, lyrik och dramatik. Vilka är de tre litterära huvudgenrerna? Vad betyder begreppen? Lär er hitta bland begrepp som dyker upp i svenskundervisningen, på bibliotek och i texter om litteratur. Vad föredrar klassen att läsa? Genom att skaffa sig kunskaper om begreppen blir det också lättare att välja! För SVA och svenska 8.
 • Nyhetsartikel eller annons? Hur vet man att något är en artikel och inte en krönika eller annons? I det här avsnittet för SVA 9 lär sig eleverna att se skillnad genom praktisk övning.
 • Vad gör en deckare till en deckare? Vad är en deckare för typ av bok? Hur ser den typiska hjälten ut i deckare? I det här materialet för SVA 4–6 hittar ni fakta om en av de mest populära bokgenrerna.
 • Arbeta med bild och text tillsammans. Bild och text kan vara två delar som syns bredvid varandra, men de kan också samverka. Bilden kan understryka det som är extra viktigt i texten och texten kan göra att man upptäcker saker i bilden. För bild 7–9.

.

Läslovsquiz

Vill du utmana dina kollegor i klurig och läslovsrelaterad kunskap? Eller kanske ge dig själv något uppslag till undervisningen? Gör vårt quiz om läsning och litteratur. Snabbt, lärorikt och kul.

 

Stödfunktioner för läsning

Förmågan att läsa och ta till sig kunskap är olika, det vet vi. Därför har det varit en självklarhet att utrusta våra läromedel med lättlästa versioner och den banbrytande funktionen Läshjälp.

Läslovsbingo

Ladda ned NE:s läslovsbingo. Ett lättsamt sätt att uppmuntra till lite läsning varje dag. Toppen att skicka med dina elever hem under läslovet. Ladda ner läslovsbingot (pdf) här.

Är du nyfiken på digitala läromedel från NE? Prova kostnadsfritt i 30 dagar.