Religioner och traditioner

Här har vi samlat fakta, övningar och undervisningsmaterial för dig som vill arbeta med några av vårens högtider.

Några högtider i april

I april infaller Ramadan och påskfirandet, traditioner inom två av de många religioner som finns representerade i skolan. Här har vi samlat fakta, övningar och undervisningsmaterial för dig som vill arbeta med några av vårens högtider. Du hittar materialet sammanställt under kategorierna Påsk, Ramadan, och Utforska olika högtider.

Foto: Påskträd från Gamla stadens torg i Prag, Tjeckien.

.

Påsk

Påsken som högtid

Den viktigaste kristna högtiden är påsken. Påsken är en symbol för hur Jesus segrade över döden. Under denna tid blev Jesus enligt den kristna tron avrättad för att återuppstå.

Undervisar du i årskurserna 4–9 hittar du avsnittet Kristna högtider i Religion 4–6 samt i Religion 7–9.

För dig som undervisar elever i årskurs F–3 hittar du en hel kursdel i SO 1–3 där eleverna får bekanta sig med begreppet religion och titta närmare på religiösa symboler, traditioner och högtider i tre av världsreligionerna.

.

Påsklovsbingo

Uppmuntra till läsning och andra roliga aktiviteter som hör till påsken med ett färdigt påsklovsbingo. Perfekt uppgift att skicka med eleverna inför påsklovet som de kan fylla i själva eller tillsammans med familjen. Bara att ladda ner och skriva ut, självklart kostnadsfritt.

Klicka här för att ladda ner påskbingot.

Påskquiz

Utmana dina elever i ett roligt quiz om allt som hör påsken till. Rolig klassaktivitet som kan göras enskilt eller i grupp. Faktan är hämtad från uppslagsverket och givetvis kan ni fördjupa er mer i artiklarna som frågorna är baserade på.

Ramadan

I april inleds Ramadan som är fastemånaden i islam. Det är den nionde månaden i islams kalender. Den infaller på olika tider under året eftersom islams år följer månåret. Oavsett vilken årskurs du undervisar i finns avsnitt i läromedlen som belyser islam och innebörden av Ramadan.

  • I SO 1–3 hittar du ett avsnitt med lärorika texter och uppgifter.
  • I Religion 4–6 hittar du ett omfattande avsnitt om islams högtider.
  • I Religionskunskap 7–9 hittar du relevant undervisningsmaterial under avsnittet ”Att leva som muslim”.

I Religion 4–6 hittar du även filmen om Mawia, hennes storebror Omer och kusinerna Hassan och Ibrahim som berättar om hur de firar den muslimska fastemånaden Ramadan. Barn måste inte fasta, men Omer vill göra det i alla fall för att öva.

När fastemånaden är slut firas Id al-fitr (eller Eid al-fitr) som är en viktig högtid inom islam. Låt eleverna göra ett ”Eid-mubarak”-kort som de kan skicka till en muslimsk bekant för att önska hen en ”glad Id” som på arabiska heter ”Eid mubarak”. Här hittar du aktiviteten.

.

Utforska olika högtider

Skapa en egen högtid

Låt klassen plocka fram kreativiteten och skapa en egen högtid tillsammans. En bra ingång för att få eleverna att fundera kring några av de element som ofta ingår i en högtid. Finns det till exempel någon tid på året som känns lite extra lång och som skulle behöva en ny högtid? Eller finns det något eller någon som borde firas mer? Här hittar du uppdraget för årskurs 4–6 och årskurs 7–9.

Världens religioner

I Världens religioner kan ni tillsammans utforska olika livsåskådningar. Laborera med den interaktiva kartan och låt eleverna själva hitta intressanta samband. Ta tillfället i akt att jämföra de olika religionerna, hitta beröringspunkter som skillnader mellan världsreligionerna eller se likheter. I Världens religioner hittar du också länkar in till Nationalencyklopedin och tips på filmer i NE Play.

Maten som kultur- och traditionsbärare

En del mat har betydelse vid högtider. Måltiden har också betydelse när vi äter tillsammans. Utforska matens betydelse inom olika religioner och högtider i avsnittet Mat och traditioner i Hem- och konsumentkunskap 1–6.

Elever kan lära sig mycket om andra kulturer genom att äta mat från olika platser hemma eller på restaurang. Det finns olika uppfattningar och regler för vad man får och inte får äta inom alla religioner och kulturer. Titta närmare på mat från olika kulturer i avsnittet Världens mat – avsnitt om mat och religion i Hem- och konsumentkunskap 7–9.

Är du nyfiken på NE:s läromedel och kunskapstjänster? Prova kostnadsfritt i 30 dagar.