Forskning ifrågasätter filterbubblor

/info/aktuellt/skola/forskning-ifragasatter-filterbubblor/
Postat:

Teorin om filterbubblor utgår från två idéer.  Dels att vårt eget aktiva sökande efter information skulle resultera i ett snävt urval som bara bekräftar det vi redan tycker. Dels att uppfattningen att plattformarnas algoritmer bara visar oss sådant innehåll som är i linje med vår världsbild, baserad på vår tidigare nätaktivitet. – Jag har inte … Fortsätt läsa "Forskning ifrågasätter filterbubblor"

Användbart verktyg för källkritik – tips från NE:s redaktion

/info/aktuellt/privat/manadens-blogg/anvandbart-verktyg-for-kallkritik/
Postat:

VVV-regeln ett kritiskt verktyg Tillgången till information och kunskap har aldrig varit så stor som i dag. Med ett enkelt knapptryck kan vi få svar på många av våra frågor. Fantastiskt! Men myntet har som bekant två sidor. Utmaningen är till vilken grad vi kan lita på det vi hör och ser. Genom att ställa … Fortsätt läsa "Användbart verktyg för källkritik – tips från NE:s redaktion"

Demokrati och källkritik i en digital tid

/info/aktuellt/skola/demokrati-och-k%c3%a4llkritik-i-en-digital-tid/
Postat:

"De stora utmaningarna med digitaliseringen är inte att förstå vad den är utan vad den innebär. Vi pratar mycket om att lära oss ny teknik och om hur den hjälper oss att effektivisera, både i arbetslivet och i skolan. Detta vet vi i dag rätt mycket om. Utmaningarna är att kunna se och förstå effekterna … Fortsätt läsa "Demokrati och källkritik i en digital tid"

Har du koll på källan?

/info/aktuellt/skola/har-du-koll-p%c3%a5-k%c3%a4llan/
Postat:

Problemet med fejkade nyheter som delas i sociala medier blir allt större, och på Facebook delades falska nyheter om amerikanska presidentvalet mer än nyheter från etablerade medier, enligt en undersökning från mediesajten Buzzfeed News. Facebooks grundare Mark Zuckerberg är medveten om problemet och föreslog i helgen ett antal åtgärder för att stoppa spridandet av desinformation. … Fortsätt läsa "Har du koll på källan?"