kök (genom lågtyska förmedling ytterst av medeltidslat. cociʹna ’kök’, av senlat.

(11 av 22 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Kök i äldre tid

Kök är en företeelse som hör hemma i högkulturerna. De tidigaste exemplen finner vi i de mesopotamiska städernas bostadshus ca 2000 f.Kr. De äldsta kända grekiska köken är daterade till 400-talet f.Kr., och välutrustade kök med härd och bakugn – men utan skorsten – har bevarats i Pompeji. Norrut i Europa spred sig köket i förstone genom klostren men också med tillkomsten av slott och herresäten efter kontinental modell. Till de äldsta borgköken i Norden hör det i Kärnan i

(80 av 637 ord)

Modern tid

Köksspisar av järn av amerikansk typ introducerades omkring 1840. Installationer för vatten och avlopp tillkom i städerna från ca 1850, följda av gas och kring sekelskiftet 1900 elektricitet. Utslagsvask, diskbänk med ho samt gasspis blev därmed normala inslag i köket. Matförvaringen skedde i skafferi, kompletterat med matkällare

(47 av 333 ord)

Medverkande

  • Björn Linn
  • Jan-Öjvind Swahn
  • Teje Colling

Litteraturanvisning

”Vårt svenska kök: bakgrund, framtid”, Form 1973:4–5 (temanummer);
Kök: Planering, inredning, utgiven av Konsumentverket (1983);
Gösta Berg, Köket genom tiderna: Husmoderns bok om kök och köksinredningar (1927);
Gösta Berg, Prästerskapets boställen (1985);
Sigurd Erixon, Svensk byggnadskultur (1947);
Sigurd Erixon (utgivare), Byggnadskultur (1953).
Källangivelse
Nationalencyklopedin, kök. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/kök