Drygt hälften av de ekonomiskt verksamma i Afrika är sysselsatta inom jordbruket. Detta svarar också för knappt 20 % av BNP. Av den totala arealen är ca 6 % uppodlad, medan ytterligare ca 26 % används som betesmark. De naturliga förutsättningarna för jordbruk skiljer sig i många avseenden från dem i andra världsdelar. Brukningsbara områden åtskiljs av stora arealer som inte alls eller enbart marginellt passar för jordbruk. I stora delar av de brukningsbara områdena är dessutom jordens bördighet ganska låg. De bästa jordarna

(80 av 721 ord)
Vill du få tillgång till hela artikeln?

Medverkande

  • Franz-Michael A. Rundquist
Källangivelse
Nationalencyklopedin, Jordbruk och boskapsskötsel. http://www.ne.se/uppslagsverk/encyklopedi/lång/afrika/näringsliv/jordbruk-och-boskapsskötsel