Uppslagsverket

Uppslagsverket
Logga in

brasserie

brasserie [franska uttal brasriʹ] (franska, ’bryggeri’, ’kafé’, ’restaurang’, bildning till verbet brasser ’brygga’), en sedan mitten av 1800-talet gängse fransk benämning på en enklare restaurang med långt öppethållande och en tämligen begränsad matsedel.

Kring sekelskiftet spelade brasserierna en viktig roll i Paris som samlingsplatser för artister, författare, journalister och politiker. Särskilt berömda var då brasserierna vid Rue des Martyrs. Några välbevarade sekelgamla brasserier finns kvar, t.ex. i Brasserie Flo i 10:e arrondissementet.

Källangivelse

Vill du komma åt hela artikeln?
  • Objektiv och pålitlig kunskap.

  • Prova det, du kommer att gilla det!

  • Marknadsledare i Sverige.

eller
Är du en lärare? Starta din kostnadsfria provperiod härifrån.